POTPORA RASTE

Prvi put od siječnja: 36 posto Hrvata vjeruje Vladi, od političara i dalje najomraženiji Čačić

I dalje je najpopularniji predsjednik Ivo Josipović koji je popravio rejting i sada ima potporu 79 posto
Zagreb, 190412.Vlada.Redovita sjednica Vlade.Na slici:Branko Grcic, Radimir Cacic i Zoran Milanovic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Kolovoz je prvi mjesec od siječnja u kojem je zabilježen blagi rast potpore Vladinoj politici u koju danas vjeruje 36 posto građana.

Pokazuju to podaci Crobarometra, redovitog istraživanja koje agencija Ipsos Puls provodi za Dnevnik Nove TV. Protiv Vlade u ovom trenutku izjasnilo se 54 posto ispitanika, dok je onih koji su se na upit o potpori Vladi izjasnilo s “ne znam” - 9,7 posto. Vlada za ovu dobru vijest može zahvaliti neodlučnim i apstinentima kod kojih je porasla potpora politikama Banskih dvora. Tako danas 38 posto neodlučnih podupire rad Vlade te 23 posto apstinenata.

Padaju i SDP i HDZ

Najveću potporu Vlada bilježi među SDP-ovim biračima - 76 posto, a od HDZ-ovih birača podupire ih njih 14 posto. Vlada, barem dijelom, može biti zadovoljna jednim pokazateljem, a taj je da je već treći mjesec zaredom pesimizam oko toga u kojem smjeru ide zemlja “zacementiran” na 63,5 posto, dok je optimista 24,1 posto. Crobarometar pokazuje da je koalicija iznimno čvrsta. U opstanak koalicije vjeruje 74 posto ispitanika, što je rast od 6 posto u 30 dana. Da će Vlada izdržati do kraja, vjeruje 93 posto SDP-ovih birača i 63 posto HDZ-ovih.

Što se tiče stranaka, SDP klizi prema dolje već četvrti mjesec, pa u kolovozu ta potpora iznosi 25,8 posto. Usporedbe radi, SDP je u svibnju imao potporu od 33 posto. No, pada i HDZ koji ima potporu od 20,2 posto.

Čačić zadnji na listi

Treći su laburisti sa 8 posto potpore, dok lista Ivana Grubišića ima 4,2 posto potpore. HDSSB uživa potporu od 3,3 posto, slijedi HSP Ruže Tomašić sa 3,2 posto, pa blok Umirovljenici zajedno - 3,1 posto, te HSS - 3 posto i HSP 2,8 posto. Ono što je dugoročno loše za vladajuću koaliciju je već povijesno loš rejting HNS-a i HSU. HNS ima 2,4 posto, a HSU ima 2,3 posto.

I dalje je najpopularniji predsjednik Ivo Josipović koji je popravio rejting i sada ima potporu 79 posto. Na drugom je mjestu Dragutin Lesar sa 57 posto potpore, potom Ivan Grubišić sa 55 posto. Slijedi premijer Milanović sa 51 posto, Boris Šprem sa 50 posto, te Vladimir Šišljagić sa 31 posto i Tomislav Karamarko sa 28 posto. Pretposljednji je Ivan Jakovčić sa 26 posto, a posljednji je Radimir Čačić o kojem samo 14 posto građana ima pozitivno mišljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 03:25