OD SUTRA NA FUNKCIJI

PRVI POTEZI PREDSJEDNICE Dogovorila je posjet s Vučićem, a ubrzo će i preko oceana

Grabar Kitarović planira i put u SAD, i to sredinom ožujka, kada bi trebala sudjelovati na konferenciji UN-a
 Boris Kovačev/CROPIX

Nova predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, nakon što je položila prisegu, za dva dana i službeno će preuzeti dužnost. Naime, u srijedu u ponoć istječe mandat predsjedniku Ivi Josipoviću. Iako je bilo planirano da se primopredaja obavi u četvrtak 19. veljače, kad Kolinda Grabar Kitarović stupa na dužnost, doznajemo da bi se primopredaja mogla održati u srijedu navečer.

- I u Uredu predsjednika i u timu Grabar Kitarović smatraju da bi to bolje bilo obaviti u srijedu navečer, kako u vođenju Ureda predsjednice ne bi bilo praznog hoda. Naime, Josipović je sve svoje suradnike razriješio s datumom 18. veljače - rekli su nam u krugu bliskom predsjednici. Više detalja oko primopredaje trebalo bi se znati danas, a ono što je poznato jest to da je ekipa iz Ureda predsjednika i tranzicijski tim Kolinde Grabar Kitarović već obavio dio posla. Grabar Kitarović i Josipović u srijedu navečer vjerojatno će popiti kavu i službeno se oprostiti.

Prve odluke

A iako će joj prvi radni dan biti u četvrtak, Grabar Kitarović već je donijela neke odluke. Tako će joj, doznajemo, prvi službeni posjet kao predsjednice biti u Sarajevu, a planira i u Beograd. Naime, Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju nakon inauguracije kratko se susrela sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Razgovaralo se, doznajemo, ponajviše o rješavanju slučaja Veljka Marića, a Grabar Kitarović i Vučić dogovorili su i posjete, ali zasad još nije poznat datum njihova sljedećeg susreta. Kako doznajemo, nova hrvatska predsjednica s Vučićem je, kao i s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, razgovarala i o pitanju granica te je navodno dogovoreno da će se, ako se to ne bude moglo riješiti bilateralnim sporazumom među državama, prepustiti arbitraži.

Kolinda Grabar Kitarović, doznajemo, planira i put u SAD, i to sredinom ožujka, kad bi trebala sudjelovati na konferenciji UN-a.

U međuvremenu, nova predsjednica privodi kraju i formiranje svog ureda. Odlučila je, doznajemo, i tko će joj biti glasnogovornik. Iako se nagađalo da bi funkciju glasnogovornika trebao preuzeti Mladen Pavić koji je taj posao obavljao i u kampanji, naši izvori tvrde da će ta uloga pripasti 32-godišnjem Luki Đuriću koji je radio u Zakladi Konrad Adenauer, gdje je bio voditelj projekata, odnosno zadužen za koordinaciju i provođenje programa zaklade za područja gospodarstva, medija, politike, sigurnosti te civilnog društva. Završio je VERN i MBA studij na United Business Instituteu u Bruxellesu. Govori njemački i engleski jezik, a jedno je vrijeme radio, doznajemo, i kod Doris Pack.

Mladen Pavić, pak, kao diplomirani veterinar naći će se na mjestu savjetnika za poljoprivredu.

Novi savjetnici

Odlučeno je i tko će biti savjetnik za vanjsku politiku. Riječ je o Dariju Mihelinu koji je trentačno u Turskoj. Mate Radeljić vodit će novi odjel za analitiku, a jedino još nije definirano mjesto savjetnika za gospodarstvo.

Potvrđeno nam je i da je u Ured stigao Josip Buljević koji će biti savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Inače, nova predsjednica jučer je, doznajemo, uzela predah. Dan je provela kod kuće kako bi se odmorila i odgovorila na čestitke i mailove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 01:15