GLOBALNA RANG-LISTA

PRVI NAPREDAK HRVATSKE NAKON PET GODINA Potpredsjednik Vlade Grčić: 'Sada već možemo disati na disalicu'

Naša se zemlja na ovogodišnjoj globalnoj rang-listi nalazi na 75. mjestu, iza Bocvane, ali ispred Rumunjske
 Boris Kovačev/CROPIX

Hrvatska je u proteklih 12 mjeseci ojačala konkuretnost svoga gospodarstva, pokazuju danas predstavljeni rezultati istraživanja Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK) i Svjetskoga gospodarskog foruma (WEF).

Prema tim podacima, naša se zemlja na ovogodišnjoj globalnoj rang-listi konkurentnosti nalazi na 75. mjestu, iza Bocvane, ali ispred Rumunjske. To je pomak od šest mjesta u odnosu na proŠlu godinu, kada smo bili na 81. mjestu.

Valja istaknuti i da je ovogodišnji pomak prema gore u slučaju Hrvatske prvi nakon pet godina uzastopnog pada. U usporedbi s drugim tranzicijskim zemljama, Hrvatska je među rijetkima koje su u proteklih godinu dana ojačale konkurentnost. Naime, rast još bilježe Bugarska, Crna Gora, Makedonija i Rumunjska, dok su ostale, uključujući tu i susjedne Sloveniju, BiH i Srbiju, te Mađarsku, ali i Slovačku, Česku i Poljsku ove godine slabije plasirane na listi nego prošle godine.

"Nakon pet godina pada, trend je za Hrvatsku sada pozitivan. No, još smo daleko od cilja da uđemo među 40 najkonkurentnijih zemalja svijeta, koji smo si postavili 2007. kada smo ušli među 60 najkonkurentnijih zemalja," poručio je Ivica Mudrinić, predsjednik NVK.

Euforije nema ni među ministrima, koji su prisustvovali današnjoj prezentaciji izvještaja o konkurentnosti. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić ponovio je ocjenu koju je dao kada je DZS prošlog tjedna objavio podatke o padu BDP-a u drugom ovogodišnjem tromjesečju za 0,7 posto te je istakao da se radi o malom pomaku, koji nije dovoljan, ali je indikativan.

"Prije nismo mogli izroniti ni s plinskom bocom, a sada već možemo disati na disalicu. Ja sam optimist. Pesimisti u Vladi ne trebaju. Pesimizam može ojačati samo jednu industriju - farmaceutsku i prodaju antidepresiva. Hrvatskoj treba optimizam i smanjena prodaja antidepresiva", ocijenio je Grčić.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak vjeruje pak da će i pozicija Hrvatske na globalnoj ljestvici konkurentnosti za dvije godine, kada ističe mandat Kukuriku Vladi, biti bolja.

Napredak Hrvatske na ovogodišnjoj listi rezultat je razvoja financijskog trzista i poslovne sofisticiranosti, uz vec tradicionalno dobru ocjenu koju dobivamo u segmentu razvoja infrastrukture. No, Ahilove pete ostaju nefleksibilnost tržista rada i troma javna uprava, na koju se danas pozalio i sam Vrdoljak. Zamjetan je i pad naše pozicije u ocjeni makroekonomskog okruženja, zdravlja i osnovnog obrazovanja. Zbog svega toga, Hrvatska mora nastaviti s reformama, ocjenjuju u NVK.

Ovogodišnje je istraživanje obuhvatilo 14.000 tvrtki diljem svijeta, dok je u Hrvatskoj anketirano 80 rukovofitelja vodećih tvrtki i institucija. Istrazivanje je ove gpdine obuhvatilo 148 zemalja, četiri više nego lani.

Najkonkurentnije zemlje svijeta i dalje su Švicarska, Singapur i Finska, za kojima slijede Njemačka, SAD i Švedska. Začelje svjetske ljestvice konkurentnosti drže Čad, Gvineja, Burundi, Jemen i Siera Leone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:33