JOSIPOVIĆ U BEOGRADU

Prvi hrvatski predsjednik koji će prošetati Knez Mihajlovom

Beograd,180710.Susret predsjednika Hrvastke i Srbije.Na fotografiji: Ivo Josipovic i Boris Tadic.Foto: CROPIX
 CROPIX

Predsjednik Ivo Josipović zaključuje promotivnu regionalnu turneju službenim posjetom Srbiji i susretom sa svojim kolegom Borisom Tadićem u nedjelju i ponedjeljak. Predsjednik Josipović susreo se sa svim čelnicima na postjugoslavenskom prostoru, a već je imao i nekoliko neformalnih razgovora s Tadićem. No, ovaj posjet mogao bi označiti pozitivnu prekretnicu u odnosima dviju zemalja s obzirom na to da su krajem Mesićeva i početkom Josipovićeva mandata bili došli na najnižu razinu u posljednjih desetak godina.

Glavni kamen spoticanja bilo je Kosovo koje se ovog puta neće pretjerano spominjati. Ni dijametralno suprotni odnosi prema tome, doznali smo od diplomata obiju zemalja, nisu prepreka dobroj hrvatsko-srpskoj suradnji. Čini se da će se obje strane praviti da tog pitanja nema.

U središtu će biti bilateralna pitanja, od graničnih problema na Dunavu, preko povratka prognanih, traženja nestalih, do povrata kulturnog blaga, a neće se izbjeći i za obje strane već pomalo neugodna tema tužbe i protutužbe za genocid. No, dvojica predsjednika razgovat će i o daljnjoj borbi protiv kriminala - da se kriminalcima s ovog područja plijeni imovina kupljena u jednoj a stečena kriminalom i nezakonitim radnjama u drugoj zemlji.

Predsjednik Josipović susrest će se i s desetak srpskih prognaničkih obitelji koje se pripremaju za povratak u Hrvatsku, a zanimljiv će biti sastanak s predstavnicima srbijanskih nevladinih udruga. U sklopu svog boravka u Srbiji Josipović će posjetiti vojvođanske Hrvate u Subotici, gdje će prisustvovati obilježavanju 20-godišnjice Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine.

Zasigurno će najintrigantniji dio posjeta biti i najavljena šetnja prvog hrvatskog predsjednika u srbijanskoj prijestolnici glavnom beogradskom ulicom, Knez Mihajlovom, te primanje za istaknute hrvatske i srpske predstavnike političkog, kulturnog i društvenog kruga na prestižnom Kalemegdanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 13:15