IZBJEGLIČKA KRIZA

PRVE IZBJEGLICE U SL. BROD STIŽU U UTORAK UJUTRO Ostojić: 'Turska planira spriječiti priljev migranata, nakon Erdoganove pobjede taj plan će biti operativan'

 Dragan Matić/CROPIX

Prve izbjeglice u zimski tranzitni centar u Slavonskom Brodu trebale bi doći u utorak u 8 sati. Najavio je to ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, istaknuvši kako je riječ o ljudima koji će u S. Brod biti dovezeni iz prihvatnog centra u Opatovcu, odnosno sa nekadašnjeg pograničnog prijelaza Bapska, a ne vlakom iz Šida. Prvi vlak oz Šida za Slavonski Brod s oko 1000 izbjeglica trebao bi krenuti u srijedu ujutro.

- U ovom trenutku vode se operativni razgovori na nivou policije u Šidu oko konkretnih planova kako bi u srijedu ujutro počeo dolazak iz Šida direktno prema Slavonskom Brodu i dalje tranzitiranje prema Schengenu - rekao je Ostojić.

Inače, priljev izbjeglica u Hrvatsku se ne smanjuje. Dapače, on je posljednjih dana sve veći, pa je tako jučer u podne zabilježeno kako ih je u prethodna 24 sata ušlo 9500. Od početka migrantske krize do ponedjeljka u 15 sati u našu je zemlju ušlo 309578 ljudi. Ostojić smatra da je pojačani priljev posljednjih dana „uvjetovan vijestima koje su se plasirale o tome da će netko zatvarati granicu, ali i izborima u Turskoj.“ Sada, kada su izbori u Turskoj završeni, Ostojić očekuje da potpuno profunkcionira dogovor između njemačke kancelarke Angele Merkel i ponovno izabranog turskog premijera Recepa Erdogana.

- Mislim da bi dogovor između Njemačke i Turske odmah trebao biti operativan. To je ujedno i jedan od razloga zašto se ljudi žure da što prije dođu do Grčke i EU, jer je uz pojačanu financijku pomoć Turskoj u planu sprječavanje priljeva migranata - kazao je Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:37