PREDSJEDNIČIN ZAHTJEV

PRVA TEMA ZA RAZGOVOR S PREMIJEROM Grabar-Kitarović želi predstavljati Hrvatsku na Europskom vijeću

 Goran Mehkek/EPH

Nakon promjene Vlade, šefica države Kolinda Grabar-Kitarović ponovno otvara pitanje predstavljanja Hrvatske na sastancima Europskog vijeća.

Po neslužbenim informacijama iz krugova bliskih predsjednici, upravo će ta tema biti jedna od prvih o kojima će Grabar-Kitarović razgovarati s novim premijerom Tihomirom Oreškovićem. Glavni argument s kojim Pantovčak ulazi u te razgovore je da sadašnji zakon, kojim se regulira to pitanje, treba uskladiti s člankom 144 Ustava koji kaže da Hrvatsku “u Vijeću i Europskom vijeću zastupaju, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, Vlada i Predsjednik Republike Hrvatske”. S druge strane, upozoravaju na Pantovčaku, u zakonu kojim se to pitanje regulira predsjednica se ne spominje, već je sudjelovanje na Europskom vijeću u nadležnosti premijera.

Spor s Milanovićem

- Razgovarat ćemo o tome s novim premijerom. To nije samo pitanje Europskog vijeća, nego svih sastanaka na vrhu. Zakon treba uskladiti s odredbama Ustava - kazao nam je jedan bliski suradnik predsjednice.

Hoće li se to pitanje uspjeti riješiti do sljedećeg sastanka Europskog vijeća najavljenog za 18. i 19. veljače, otvoreno je pitanje. Glavne teme bit će mogući izlazak Velike Britanije iz EU (“Brexit”) i migrantska kriza, u čijem je rješavanju Hrvatska važna karika.

Spor s predsjednicom oko zastupanja Hrvatske na Europskom vijeću obilježio je posljednju godinu mandata Milanovićeve Vlade. Milanović je inzistirao na tome da je sudjelovanje na Europskom vijeću isključiva nadležnost premijera, a na Pantovčaku su tvrdili da bi to, sukladno Ustavu, trebala biti ovlast predsjednice. U Uredu predsjednice, čini se, vjeruju da će se s novom Vladom oko toga lakše sporazumjeti.

U Hrvatskoj bi se do ljeta trebao održati sastanak na vrhu zemalja koje će sudjelovati u novoj incijativi Baltik - Jadran - Crno more.

Posjet Poljskoj

Incijativa Baltik - Jadran - Crno more, zajedno s jačanjem bilateralnih odnosa, bit će u fokusu i predstojećeg službenog posjeta predsjednice Poljskoj. Usto, predsjednica će u Varšavi sa svojim poljskim kolegom Andrzejom Dudom, kao i s poljskom premijerkom Beatom Szydło, razgovarati o jačanju hrvatsko-poljskih odnosa, a susrest će se i s čelnicima Sejma i Senata. Trodnevni posjet počinje sutra sudjelovanjem na obilježavanju 71. godišnjice oslobođenja Auschwitza. U pratnji predsjednice bit će i dosad najveće gospodarsko izaslanstvo. Riječ je o 64 gospodarstvenika iz 48 hrvatskih tvrtki, koji će sudjelovati na Poljsko-hrvatskom gospodarskom forumu u četvrtak u Varšavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:26