VRHUNSKO OBRAZOVANJE

Prva smo generacija židovske škole, imali smo vrhunske profesore, 10 učenika u razredu, pet stranih jezika, tri obroka dnevno...

Učitelji tvrde da njihovi budući gimnazijalci imaju odlično predznanje za upis u gimnazije
 Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Židovska vjerska zajednica Bet Israel pred osnivanjem je židovske gimnazije. No, dok se ta ideja ne realizira, prva generacija osmaša koja upravo završava Osnovnu školu “Lauder - Hugo Kon” pohađat će državne škole. Bit će to velik test za jedinu židovsku osnovnu školu u Hrvatskoj, koju pohađa 54 učenika.

- S obzirom na način rada i metode koje upotrebljavaju profesori, očekujemo dobre rezultate. Imamo mali broj učenika u razredu, desetak, pa nastavu možemo prilagoditi individualno svakome od njih i njihovim sklonostima. Uz to, imamo i odlične profesore - kazuje ravnateljica škole Jasenka Rafaj.

Njezino mišljenje dijele i učenici. Svi oni žele upisati najbolje zagrebačke gimnazije, MIOC, V. klasičnu ili XVI. gimnaziju.

Pet osjetila

- U ovoj smo školi dobili jako dobro predznanje. Puno bolje nego u državnim školama. Mislim da nastavak školovanja za nas neće biti nikakav problem - kaže 14-godišnja Vida Kezele. Nju zanimaju pisanje, gluma i ples, a želja joj je upisati XVI. zagrebačku gimnaziju. Nastavit će, dodaje, učiti i francuski, a za hebrejski još nije sigurna.

- Prilično mi je težak pa mislim da ga neću nastaviti učiti - iskrena je Vida.

Tomi Mesiću Obradoviću, unuku bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, i njegovu prijatelju Leonu Blažinoviću hebrejski se jezik, međutim, toliko svidio da će ga, kažu, sigurno nastaviti učiti i kad krenu u srednju školu: Toma se planira upisati u MIOC, a Leon u V. gimnaziju.

- Naša škola učenicima pruža mogućnost da nastave učiti hebrejski jezik i kada izađu iz školskih klupa, i to besplatno - otkriva ravnateljica Rafaj.

Škola “Lauder - Hugo Kon” javna je škola. Radi prema programu koji je propisalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Upotpunjen je programom “Tal - Am” koji obuhvaća hebrejsku nastavu: uče se hebrejski jezik, izraleska povijest i kultura. Koncept i cjelokupna struktura “Tal - Am” programa temelji se na pretpostavci da je za učenje najbolje okruženje u kojem se do znanja dolazi putem različitih aktivnosti i upotrebljavajući svako od pet osjetila.

- Djeca uče hebrejski kroz priče, dramatizaciju i scenske igre, što im je posebno zanimljivo pa jezik lako usvajaju. Gramatičko se znanje zaokružuje tek pred sam kraj obrazovanja - objašnjava ravnateljica Rafaj.

Osim hebrejskog, svi učenici škole “Lauder - Hugo Kon” od prvog razreda obavezno uče engleski jezik. U četvrtom razredu dobivaju francuski, u petom latinski, a u 7. i 8. uza sve to i grčki.

Škola mirisala

Razna istraživanja pokazuju da rano učenje hebrejskog pomaže lakšem svladavanju drugih jezika, ali i matematike, glazbe i drugih područja.

Ravnateljica Rafaj ističe da takav oblik obrazovanja ne privlači samo roditelje koji pripadaju židovskoj zajednici u Hrvatskoj.

- Djece židovskog porijekla je među učenicima oko 50 posto. Ostali su pripadnici drugih vjerskih zajednica i ateisti - dodaje ravnateljica Rafaj te napominje da se u školu već upisala nova generacija prvašića.

Tijekom našeg posjeta na jelovniku su bili piletina, maces mlinci i zelena salata. Cijela je škola mirisala po halama - kruhu što ga je za mališane pripremila teta Vesna, domaćica škole.

Petak je za djecu poseban dan po tome što taj dan nemaju zadaće, pa poslijepodne provode u razgovoru s drugom djecom i ili nekim drugim aktivnostima, čitaju ili slušaju glazbu. Godina školovanja u školi “Lauder - Hugo Kon” stoji 3200 eura. Školske aktivnosti svaki dan počinju u 8 sati i traju do 16 poslijepodne.

Torbe ostaju u školi

U školi učenici uvijek napišu i zadaću. Imaju i vrijeme posvećeno učenju, pa školske torbe nikada ne moraju nositi kući, eventualno petkom. U 16 sati počinju aktivnosti: dramska, likovna radionica, zbor, debatni klub...

- Jednom tjedno održavamo i tečajeve yoge za djecu. Odnedavno imamo i njemačku igraonicu za djecu koja su došla iz škola u kojima se uči njemački jezik - ističe ravnateljica Rafaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:25