UKINUO SAVJETE

PRVA ODLUKA NOVOG ŽUPANA Smijenio sve savjetnike Lovrić Merzel

Sisak, 041114.Novoizabrani zupan Sisacko-moslavacke zupanije Ivo Zinic preuzeo je u utorak 4. studenoga vlast od dozupana Zdenka Vahovca. Na fotografiji: Zupan Zinic i dozupani: Anita Sinjeri Ibrisevic i Marin Piletic nakon preuzimanja vlasti . Foto: Mate Piskor / CROPIX
 Mate Piškor / CROPIX

SISAK - Upravo danas (srijeda) sam potpisao odluke o ukidanju tri savjeta pa više nemamo 14 savjetnika. Tim je riječima novi sisačko-moslavačku župan Ivo Žinić potvrdio da je proveo prvo predizborno obećanje - da će ukinuti savjete i plaćena savjetnička mjesta političarima koji su primali velike mjesečne naknade (5.000 kuna neto) za političku potporu bivšoj županici i njezinoj koaliciji u Županiijskoj skupštini. Istina, bivši dožupan Zdenko Vahovec prekinuo je još u travnju s isplatom naknada savjetnicima, nakon uhićenja bivše županice Marine Lovrić Merzel i preuzimanja ovlasti župana, uz obrazloženje da je savjete imenovala županica, ali da oni njega i drugog dožupana ne savjetuju.

Ovim Žinićevim činom konačno je županijska vlast reagirala na optužbe da su savjetnici i savjeti pokazatelji da se u Sisačko-moslavačkoj županiji vlada uz pomoć političke korupcije, jer se iz proračuna obilato plaćala potpora čelnika stranaka vladajućoj koaliciji. Na to su do sada upozoravali samo nalazi državne revizije, koja je redovito u svojim izvješćima upozoravala na visokei nepotrebne troškove savjeta i savjetnika.

Tako je Državna revizija u svom izvještaju o poslovanju Sisačko-moslavačke županije u 2012. godini ustanovila da je iz županijskog proračuna u jednoj godini za naknade 14 članova županičinih savjeta izdvajalo 1.453.000 kuna. To pokazuje da su savjetnici u četverogodišnjem mandatu porezne obveznike koštali tek nešto manje od šest milijuna kuna. Ova je činjenica među optužbama protiv bivše županice.

Tih šest milijuna u mandatu od 2009. do 2013. godine isplaćeno je Mileni Pavković Novotny i Juraju Lisaku (SDP), Milivoju Tičariću (DSU), Milanu Krstiniću (SDSS), Hašimu Smlatiću (SDA), Željku Soldi i Jozi Bilobrku (HSP), poduzetniku Željku Vrbanusu, Milovanu Bojčetiću (SPH), Gordani Krznarić (DC), Josipu Prajneru i Vladimiru Greguriću, koji su prebjegli iz HSU-a kako bi osigurali većinu u Skupštini SDP-ovoj koaliciji i županici. U prošlom mandatu, krajem 2009. godine, širokom popisu plaćenih savjetnika pridružili su se Ivica Pandža Orkan, savjetnik za pitanja branitelja i Željko Kardaš, tadašnji predsjednik Županijske skupštine.

U ovom mandatu, nakon izborne pobjede 2013. godine, tadašnja županica ponovo je donijela odluku o savjetnima i savjetnicima. U lov na novih šest milijuna kuna u novom četverogodišnjem mandate krenuli su neki novi ali i neki stari članovi Savjeta za obrt, gospodarstvo i turizam, Savjeta za pitanja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, te Savjeta za zdravstvo, socijalnu skrb i pitanja umirovljenika.

Novi članovi Savjeta za obrt, gospodarstvo i turizam su Dubravko Obadić (HSLS), Milena Pavković-Novotni (SDP), Đuro Belovarić (AHSS), Jura Lisak (SDP) i Joso Bilobrk (HSP). U Savjetu za pitanja hrvatskih branitelja sada su Željko Kardaš, Željko Soldo i Z denko Koren, svi iz HSP-a, te Šaban Kadrić iz SDA, dok su u Savjetu za zdravstvo, socijalnu skrb i pitanja umirovljenika Milovan Bojčetić (SPH), Milivoj Tičarić (DSU), Emil Franjević (HSU) te Rajko Mladenović i Vlado Đaković iz HDRS-a. Vidljivo je da su novi članovi postali čelnici onih stranaka koji su sada u vladajućoj koaliciji, a u prošlom mandatu nisu bili (HSLS, HDRS i AHSS), a nema SDSS-a koji više nije u koaliciji, kao ni prebjega Prajnera i Gregurića koji više nisu vijećnici.

Za članstvo u savjetima nije bilo nikakvih uvjeta vezano za stručnu spremu. Članove savjeta imenovala je sama županica, a odluke o imenovanjima nikada nisu javno objavljene.

Od jučer savjeta i savjetnika više nema, oko četiri milijuna kuna koliko će ovom odlukom biti ušteđeno u proračunu do kraja mandata, usmjerit će se za zapošljavanje mladih, kako je najavio novi župan, te ako bude potrebno, za plaćanje asistenata u nastavi djeci s posebnim potrebama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:34