ANALIZA PRIJAVE

Provjera veze Gažija i ubojstva Đurekovića

 Nikola Wolf / Podravski list / CROPIX

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu provjerava utemeljenost navoda kaznene prijave o mogućoj umiješanosti Pavla Gažija (88) u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, potvrdila je glasnogovornica Dunja Pavliček, ne navodeći Gažijevo ime.

Jedan visoki dužnosnik Ine iz tog vremena također je potvrdio Jutarnjem listu da je o svojim saznanjima već dao iskaz istražiteljima, ali s obzirom na to da su izvidi, za razliku od istrage, tajni, nije mogao iznositi detalje, a zatražio je da ostane neimenovan. Neslužbeno saznajemo da je u okviru postupka koji provodi Županjsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitan i jedan od bivših visokih dužnosnika CK SKH s početka osamdesetih godina prošloga stoljeća.

U ŽDO Zagreb kažu da o izvidima koje provode u ovom trenutku ništa više ne mogu reći. No, s obzirom na činjenicu da su ranije kaznene prijave protiv Pavla Gažija bile odbačene, ovo bi mogao biti pomak u nastojanjima da se utvrdi je li nekadašnji republički sekretar za unutarnje poslove (u to vrijeme funkcija ministra nosila je naziv sekretar) i član CK SKH odgovoran za Đurekovićevu likvidaciju u Njemačkoj, u srpnju 1983. godine.Kao što je poznato, pred Višim zemaljskim sudom u Münchenu u tijeku je suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, čije je izručenje tražila Njemačka, sumnjajući da su oni, kao bivši visoki dužnosnici jugoslavenske i hrvatske tajne službe, bili umiješani u Đurekovićevo ubojstvo.

Kaznenu prijavu protiv Gažija Jagečić je prvi put podnio još u srpnju 2005., ali je ona ekspresno odbačena. U travnju 2011. Jagečić ga je ponovno, a u studenom 2014. tu je prijavu dopunio i potkrijepio mnoštvom dokumenata koji upućuju na mogućnost da je Pavle Gaži mogao biti odgovoran za Đurekovićevo ubojstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:33