U ZADNJI ČAS

Protiv Merčepa podignuta optužnica: Osobno naređivao mučenja i ubojstva

Tereti ga se da je postrojba pod njegovim zapovjedništvom odgovorna za ubojstva 43 civila i nestanku triju osoba sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja
 CROPIX

ZAGREB - Protiv bivšega ratnog pomoćnika ministra unutarnjih poslova Tomislava Merčepa podignuta je optužica zbog ratnog zločina protiv civila koji je 1991. počinila postrojba pod njegovim zapovjedništvom, a riječ je o ubojstvu 43 civila i nestanku triju osoba sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.

Izvanraspravno vijeće odlučivat će o produljenju pritvora Merčepu, što državno odvjetništvo traži zbog posebno teških okolnosti počinjenja djela.

Da nije podignuta optužnica, Merčep bi sutra po sili zakona morao biti pušten na slobodu jer istječe maksimalnih šest mjeseci koliko se osumnjičenik može držati u pritvoru bez podizanja optužnice.

Merčep (59) trenutačno boravi u toplicama zbog teškoga zdravstvenog stanja. Prije četiri godine doživio je moždani udar, a odmah nakon uhićenja 10. prosinca prošle godine i ispitivanja kod istražnog suca bio je smješten u zatvorsku bolnicu.

Merčep od početka tvrdi da nije kriv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:45