REAKCIJA SUSJEDA

PROTEST ITALIJE ZBOG ZAMRZAVANJA FRANKA: Banke ne smiju snositi sav trošak. Razmislite...

Talijanski predstavnik na inauguraciji, predsjednik Senata Pietro Grasso, prenio je zabrinutost talijanske strane
 AFP

Dolazak na inauguraciju predsjednice RH prvi čovjek talijanskog Senata Pietro Grasso iskoristio je i za neke konkretnije poruke: pozvao je Hrvatsku da ponovno razmotri odluku o fiksiranju tečaja švicarskoga franka za korisnike kredita jer smatra nepravednim da sav trošak snose banke.

- Teret koji talijanske banke moraju preuzeti na sebe nije zanemariv. Razumijem situaciju hrvatskih dužnika, ali pozivamo da se situacija sagleda i iz perspektive banaka - rekao je Grasso na sastanku s predsjednikom Sabora Josipom Lekom. U talijanskom vlasništvu su dvije najveće domaće banke, Zagrebača i PBZ. Prema mišljenju Leke, pak, “problem s frankom je slojevit i u sebi ima socijalnu, ekonomsku, financijsku, političku i sigurnosnu dimenziju”.

Lekin odgovor

- Nitko u tome nije nevin. Neki su svjesno, a neki nesvjesno ušli u taj odnos, no sigurno je da su korisnici kredita u francima u poziciji da danas vraćaju ono što nisu dobili. To je neprihvatljivo još od vremena rimskog prava - ocijenio je Leko. Odluku Hrvatske da problem jačanja franka riješi zakonskim putem, fiksiranjem za korisnike kredita, problematičnom je već ocijenila Austrija koja je Hrvatsku pozvala da se o njoj očituje u Bruxellesu. Uključivanjem Italije u raspravu stječe se dojam da su se banke odlučile za jači institucionalni pritisak, te su u drugom planu najavljene sudske tužbe.

Prema ocjeni Zorana Bohačeka, direktora Hrvatske udruge banaka, stvar je svake pojedine banke i njenog vlasnika hoće li se obratiti nekom od četiri suda koja su nadležna za ovu problematiku. Ako se za to odluče, najpozvanijim za rješavanje međunarodnih vlasničkih prava smatra se arbitražni sud u Washingtonu.

HUB zadovoljan

No kada je riječ o nastupu predsjednika talijanskog Senata, Bohaček ističe da strani vlasnici imaju puno pravo zaštititi svoju imovinu, pozivajući se na međunarodne zakona i pravila poslovanja “koja Hrvatska kontinuirano krši”.

- Vrlo je dobro da se o tim pravilima razgovaralo u Saboru koji je dopustio da se ona krše. A izjava predsjednika Leke pokazuje da on ne poznaje tematiku - kaže Bohaček. Na ishod ove priče, čini se, ipak će najviše utjecati dugoročni prijedlog rješenja za dužnike u švicarskim francima na kojem se trenutačno radi. Ako on bude dobrovoljan i svima prihvatljiv, umjesto da se rješava zakonskim putem, Bohaček ističe da će nestati i “potreba za pravnim djelovanjem”.

Radna skupina u kojoj su zastupljene četiri strane trebala bi izaći s konačnim rješenjem u idućih nekoliko tjedana. Svatko radi svoj dio posla pa se od Ministarstva financija, primjerice, očekuje analiza dužnika dok bi banke trebale izaći s prijedlozima rješenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 12:25