OKUPILI SE NA MARKOVOM TRGU

Prosvjed Udruge za ravnopravno roditeljstvo: 'Velikom broj djece u Hrvatskoj sustvano se krše ljudska prava!'

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Na zagrebačkom Markovom trgu ispred Sabora i Vlade okupili su se roditelji i predstavnici Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo i Udruge dijete razvod kako bi povećali javnu svijest o Konvenciji o pravima djeteta Europske Unije i o tome da se u Hrvatskoj prava djeteta prema toj Konvenciji krše na svakom koraku.

- Nama se do sada u 4 godine javilo preko 2000 ljudi koji imaju problema. To je otprilike 10 posto majki i 90 posto očeva koji smatraju da se krše prava njihove djece. Većina njih za to ima i stvarne dokaze - rekla je Jasenka Kramer, predsjednica Udruge Dijete Razvod i suorganizatorica prosvjeda.

Oliver Čanić, predsjednik Udruge za ravnopravno roditeljstvo dodao je kako je potrebno upozoriti javnost o problemima s kojima se susreću djeca roditelja u razvodu, zatim o neučinkovitosti institucija koje bi trebale zaštititi osjetljivu skupinu djece koja se suočavaju s problemom neviđanja jednog od roditelja, te o dugotrajnosti sudskih postupaka.

- Neki sudski postupci traju i više od polovice života malodobnog djeteta i nameće se logično pitanje kako je to u interesu djeteta ako se zna da su to žurni predmeti koji bi trebali biti rješeni u roku od 6 mjeseci. Na žalost do današnjeg dana Konvencija se ne primjenjuje niti u centrima za socijalnu skrb niti na obiteljskim odjelima sudova, a tom Konvencijom djeca su dobila neka procesna prava. Na primjer u skladu sa svojom dobi i na adekvatan način mogu iskazati svoje mišljenje s kojim roditeljem bi željeli živjeti i imaju pravo biti informirani o samom postupku - objasnio je Čanić. Okupljenima se obratila Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih i napomenula kako je svjesna da je trenutni obiteljski zakon manjkav ali da se radi na novom zakonu.

-Radi se o sistemskim promjenama koje nisu male i moramo biti jako pažljivi. Želimo naše zakone uskladiti s dobrom europskom praksom i osigurati da roditelji imaju osiguranu komunikaciju sa svojom djecom čija su prava najbitnija - rekla je Opačić i dodala kako od centara za socijalnu skrb do donošenja novog zakona traži da poštuju međunarodnu Konvenciju o pravima djeteta jer je ona iznad hrvatskog zakonodavstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:43