POSTIGNUT DOGOVOR

Prosvjed čepinskih srednjoškolaca urodio plodom: Ministarstvo, općina i županija plaćat će 90% cijene autobusnih karata

Osječki gradski prijevoz nekoliko će dana voziti čepinske srednjoškolce besplatno dok ne izvade mjesečne karte za koje trebaju izdvojiti deset posto od pune cijene
Cepin, Osijek, 011012.Ucenici srednjih skola iz Cepina koji nastavu pohadjaju u desetak kilometara udaljenom Osijeku, jutros su zajedno sa svojim roditeljima prosvjedovali ispred zgrade Opcine Cepin jer autobusne karte jos uvijek ne mogu kupiti po subvencioniranoj cijeni. Redovna cijena ucenicke karte za gradski autobus na relaciji Cepin - Osijek iznosi 500 kuna.Na slici: Nacelnik opcine Cepin Drazen Arnold i predstavnik GPP-a Josip Nad.Foto: Emica Elvedji / Cropix
 Emica Elveđi / Cropix

OSIJEK - Prosvjed i pritisak kojeg su u ponedjeljak, zbog enormno skupe cijene mjesečne karte, izvršili srednjoškolci iz Čepina urodio je plodom i NO gradske tvrtke GPP Osijek na izvanrednoj je sjednici, održanoj u ponedjeljak navečer na zahtjev župana Vladimira Šišljagića i gradonačelnika Krešimira Bubala, donio odluku o trenutačnoj provedbi sufinanciranja međumjesnog javnog prijevoza.

Time će čepinski srednjoškolci već s listopadom mjesečnu kartu plaćati 50 kuna, a onima koji su je kupili za 425 kuna, preplaćeni iznos bit će vraćen. Ista odluka odnosi se i na srednjoškolce iz Bijelog Brda i Livane, kao i osječkih prigradskih naselja. Mlade Čepince i njihove roditelje s ovom odlukom osobno je upoznao direktor GPP-a Igor Medić, nakon što mu je njih oko 150 stiglo pred upravnu zgradu tvrtke u utorak ujutro.

- Prosvjed učenika je urodio plodom i mi ćemo provoditi odluku Vlade. Meni je ovo neobično, ali pošto moj vlasnik to od mene traži, moram se s time složiti i drago mi je da je prosvjed učenika uspio. Ja sam dobio adekvatnu odluku s kojom imam opravdanje za svoje postupke - rekao je Medić, koji tada još nije znao da će u cijeloj priči na kraju ispasti jedini Pedro i platiti cijenu svojom direktorskom foteljom.

Presudit će mu njegova stranka - HDSSB, čiji je predsjednik, a ujedno i župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić u utorak prijepodne zasluge za sretno okončanje prometne krize preuzeo na sebe i svog stranačkog kolegu gradonačelnika Osijeka Krešimira Bubala, a Medića indirektno prozvao za nastalu krizu.

- S obzirom da su svi prijevoznici u našoj županiji osim GPP-a naplaćivali kartu u razini 10 posto njezine cijene morali smo intervenirati. Učenici ne smiju trpjeti, a ovdje se to dogodilo jedino kod GPP-a i zato će odgovorni trpjeti posljedice. Mi smo nagovorili prijevoznike da pristanu na ovakav način naplate i svi su na to pristali osim GPP-a. Ja za ovaj problem nisam znao do ponedjeljka - rekao je Šišljagić, a na naš izravan upit hoće li Medić zbog ovoga biti smijenjen, odgovorio je da je na GPP-u da utvrdi tko je doveo do ovakve situacije, kazavši i da ne misli da su djeca u ovom slučaju bila žrtve političkih prepucavanja.

- Djeca su bila žrtve nesnalaženja i nesposobnosti odgovornih koji nisu ovo odradili kako je bilo potrebno - izjavio je Šišljagić, koji je samo dan ranije u svojoj izjavi na ovu temu imao tvrd stav da neće potpisivati nikakve ugovore za nekoga trećega te da od Ministarstva traži pisanu odluku s iznosom kojim će oni sudjelovati u sufinanciranju.

No, uvidjevši da im se sljedeći dan sprema prosvjed pred GPP-om i zgradom Županije, odlučili su to zaustaviti i žrtvovati Medića, koji zapravo ništa do tada nije radio bez znanja i Županije i Grada, kojim vlada njegova stranka. On je svoju odluku branio komercijalnim razlozima i samo je tražio nekoga tko će s njime potpisati ugovor.

O svemu je razgovarao i sa Županijom iz koje su mu kazali da nisu riješili probleme s Ministarstvom i da zbog toga ne mogu potpisati nikakav ugovor s GPP-om. Sada su pak na to pristali bez ikakvog ugovora, a Medić je nakon svega svoj mandat dao na raspolaganje gradonačelniku Bubalu. Mladi Čepinci bili su presretni i još jednom su naglasili kako je to bila njihova inicijativa, koja s politikom nema veze. Istaknuli su da su potporu dobili od brojnih vršnjaka iz cijele Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:13