OPORBA NIJE USPJELA

Propao pokušaj opoziva premijera; Peović: ‘Ako je RF neokomunistička, onda je HDZ neofašistička stranka!‘

Opoziv premijera inicirao je Domovinski pokret, a potom su se inicijativi pridružile i druge opozicijske stranke.

Andrej Plenković 

 Damjan Tadic/Cropix

NOVO 12:40 O opozivu premijera glasala su 134 zastupnika, za opoziv ih je bilo 56 zastupnika, jedan je suzdržan, a 77 je bilo protiv.


12:35 Tijekom današnje rasprave sukobili su se šef Kluba zastupnika HDZ-a Željko Reiner i zastupnica Radničke fronte Katarina Peović. Nakon Reinerove opaske da je Radnička fronta neokomunistička stranka, Peović mu je efektno uzvratila: "Ako je Radnička fronta neokomunistička, onda je HDZ neofašistička stranka!".


12:30 "Andrej Plenković je trgovac iluzijama koji želi ostaviti dojam da se nešto radi. Vjerujte svojim očima, pogledajte koje su reforme napravljene", rekla je zastupnica Anka Mrak Taritaš uoči glasanja o opozivu premijera.

Zastupnica Možemo! Sandra Benčić rekla je kako je mit da je Plenković europejac i demokrat.

- On je godinama podržavao Orbana koji mu je energetski zarobio državu, demokrat je koji bi određivao novinarima što su teme - rekla je.


11:50 Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta - stranke koja je inicirala zahtjev za opoziv predsjednika Vlade Andreja Plenkovića - prije samog glasanja o opozivu rekao je kako se mora postaviti pitanje što je bitno zastupnicima vladajuće većine koji će današnjim glasanjem pokazati da im je važnija saborska fotelja, nego stati na kraj aferama. Kaže kako ne očekuje da će se u Saboru izglasati nepovjerenje premijeru Plenkoviću, ali da je svaki dosadašnji pokušaj opoziva rezultirao odstupanjem ministara zbog afera.

- Svi ministri za koje su pokretane interpelacije otišli su i siguran sam da je to perspektiva i budućnost Andreja Plenkovića. Koruptivno ozračje nije došlo samo sebi, netko ga podgrijava. AP je predmet i ove tiskovne konferencije i cijelog postupanja oporbe zadnjih tjedana. Građani moraju shvatiti da im je taj isti AP obećavao povoljno zaduživanje, da neće doći do rasta cijena, da je uvođenje eura fenomenalna stvar... A bilježimo rekordne stope inflacije - rekao je Penava, kako prenosi N1.


Saborski zastupnici i zastupnice danas će malo iza podne glasati o zahtjevu za opoziv predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Opoziv premijera inicirao je Domovinski pokret, a potom su se inicijativi pridružile i druge opozicijske stranke. Zajedno su prikupili dovoljan broj potpisa zastupnika kako bi se rasprava o opozivu predsjednika Vlade uopće uvrstila na dnevni red.

Plenković, jasno, danas neće "pasti" jer oporbene stranke naprosto nemaju 76 ruku koliko im treba za opoziv predsjednika Vlade. Da će ih parlamentarna većina preglasati jasno je i pokretačima inicijative kao i ostalim oporbenim zastupnicima.

Unatoč tome što se zna kako će okončati današnje glasanje o zahtjevu za opoziv premijera, sama rasprava o opozivu, koja je održana prije točno sedam dana, bila je prilično žustra.

Oporbeni zastupnici redom su Andreja Plenkovića titulirali kao pokrovitelja svih korupcijskih afera.

- On je vrhovni mecena, pokrovitelj korupcije. On neće biti smijenjen idući petak i to mi svi ovdje dobro znamo. Ali na vlasti neće ostati zauvijek. Dapače, ostat će puno kraće od toga - rekao je zastupnik Mosta Nikola Grmoja i dodao kako smatra da je izvjesno da će i Plenković na kraju završiti u zatvoru.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je tijekom rasprave o opozivu Plenkovićevu izjavu da je Hrvatska jedna od 15 najuspješnijih zemalja u svijetu nazvao nebuloznom.

- Da li je to neki balon u kojem AP živi ili je to neka alternativna stvarnost, ne znam. Ali, to sigurno nije ono u čemu žive građani ove zemlje - rekao je.

Razlozi zbog kojih je Domovinski pokret inicirao opoziv su, kako kažu, brojne afere - od Janafa i INA-e do fijaska s obnovom i afere SMS.

- Tema svih tema jest kolektivna okupacija Hrvatske koja sprječava sve procese. Vidjeli smo kroz ove sve afere - SMS, Borg, INA-u i ostale - način na koji funkcionira država, a funkcionira na način da je Andrej Plenković taj koji sve odlučuje, a mi smo iz tog zaključili kako je potpuno nepotrebno mijenjati ministre. Uostalom, gospodin Plenković je promijenio 23 ministra tako da ukoliko ne smijenimo onog tko postavlja sve te ministre i tko postavlja kompletan ritam ove vlade onda je ovo sve bespredmetno - poručio je povodom inicijative za opoziv premijera zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:30