MINISTARSTVO POTVRDILO

PRONAĐENE SU JOŠ TRI LAŽNE DIPLOME I DVIJE LAŽNE SVJEDODŽBE Neki su lažni profesori predavali i 10 godina!

 
Ilustracija
 Vladimir Dugandzic / Hanza Media

Ministarstvo znanosti i obrazovanja upravo je potvrdilo da su pronađene još tri lažne diplome i dvije lažne svjedodžbe, što dovodi do 19 krivotvorenih isprava u nešto više od četiri mjeseca koliko traje provjera u osnovnim i srednjim školama.

- Te slučajeve sada preuzimaju policija i DORH. Važno je da se u javnosti čuje jasna antikorupcijska poruka kako ćemo sve varalice pronaći i automatski ih udaljiti s radnog mjesta, ali i da se naglasi kako sustav odgoja i obrazovanja sigurno nije izolirani slučaj i kao takav ne treba jedini biti u fokusu javnosti. Upravo zato važno je da i ostali resori dobro provjere isprave u svojim sustavima, rekla je u izjavi državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Branka Ramljak.

Iz Ministarstva pojedinačnim opisima potvrđuju:

Jedna lažna diploma Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu otkrivena je kod učiteljice s pojačanim programom iz nastavnoga predmeta Engleski jezik. Radila je 10 godina u nastavi - od 2009. do 2019., a promijenila je čak sedam osnovnih i srednjih škola. Radni odnos joj je raskinut, obaviješten je DORH.

Druga lažna diploma Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, bila je u vlasništvu učiteljica razredne nastave, radila je barem 12 godina u raznim osnovnim školama, najdulje u jednoj osnovnoj školi od 2009. do 2019. Pokrenuta je procedura prema DORH-u, obavljen razgovor s učiteljicom i slijedi otkaz.

Treća lažna diploma Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu detektirana je kod nastavnika strojarske skupine predmeta. Radio je u jednoj srednjoj školi u nastavi otprilike 16 godina, zatraženo je njegovo očitovanje, a informacije o pronalasku proslijeđene su policiji i DORH-u.

Lažna svjedodžba Pučkoga otvorenog učilišta - Zagreb otkrivena je kod školske spremačice. Zaposlena je od 2015. godine u jednoj osnovnoj školi, a o pronalasku lažne isprave obaviješteni policija i DORH.

Druga lažna svjedodžba Obrtničke i industrijsko-graditeljske škole pronađena je kod osobe zaposlene na poslovima održavanja zgrade, centralnoga grijanja, instalacija i rukovanja centralnim grijanjem. Iz Ministarstva navode tek da je muška osoba radila 15-ak godina u jednoj srednjoj školi. Podignuta je kaznena prijava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:22