IZMJENA RUKOVODEĆEG KADRA

PROMJENE NA ČELU DRŽAVNIH TVRTKI Vlada smjenjuje šefove Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda?

Čini se da će Milanoviću glavni krivac za poplave u Slavoniji biti generalni direktor Hrvatskih voda
 CROPIX

Hrvatske vode i Hrvatske šume navodno bi uskoro trebale dobiti nove čelnike, javlja HRT .

Vijest je iznenađujuća s obzirom na to da se nedavno tvrdilo kako su Hrvatske šume lani ostvarile najveću dobit u posljednja dva desetljeća, a Vode je potpredsjednik Vlade Branko Grčić višekratno isticao kao uzornu tvrtku, posebice u povlačenju sredstava europskih fondova.

Naime, tijekom svibanjskih poplava u županjskoj Posavini pokazalo se da je u opasnosti od plavljenja bilo višestruko veće područje. Međunarodno povjerenstvo utvrdilo je da je nasip puknuo zbog tankog sloja gline ispod nasipa i u zaobalju. Povijesno nezabilježena količina vode prodrla je ispod tog sloja nakon čega se nasip slomio. Kako sada više nema temelja za optužbe na račun HDZ-a, za čije je vladavine nasip nadograđivan, čini se da će premijeru Milanoviću glavni krivac biti generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić.

Na čelo Hrvatskih voda dolazi jak SDP-ov kadar, Siniša Kukić, nekadašnji direktor vukovarskog hotela Dunav kojeg je dolaskom na vlast Kukuriku koalicija imenovala direktorom Vodnogospodarskog odijela Osijek. Vijest je to koja je izazvala nezadovoljstvo u tvrtki te je ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini rečeno da će u tom slučaju s Plišićem svoje dužnosti napustiti još neki visoki rukovoditelji.

U Ministarstvu poljoprivrede nisu željeli komentirati Plišićevu smjenu ni smjenu predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Ivana Pavelića. Njega bi trebao naslijediti član Glavnog odbora SDP-a, Vinkovčanin, Zlatko Cegledi. Za razliku od Plišića, koji slovi kao Linićev kadar, Pavelić to nije, no navodno je izrazito pogodovao Linićevu prijatelju Jozi Kalemu.

Njegova tvrtka Tehno-drvo kupila je od Šuma bjelovarsku Česmu i ugovorila isporuku trupaca. Pavelić odlučno negira da je taj ugovor štetan za Hrvatske šume. Ali priznaje da je s kupnjom Spačve Kalem dobio ekskluzivan ugovor o osiguranju sirovine.

No, Kalem je dobio još jednu ekskluzivu koja nije bila navedena u natječaju.

Pojednostavljeno: U slučaju da on od šuma ne preuzme više od 10 posto godišnje ugovorene količine, on šumama mora platiti vrijednost i za tih 10 posto trupaca. No, ako šume njemu ne isporuče više od 10 posto, onda će šume Tehno-drvu platiti pet puta veću odštetu.

Postavlja se pitanje čije je interese štitio Pavelić - Hrvatskih šuma ili Joze Kalema.

To će utvrditi USKOK-ovi istražitelji kao i to je li bilo zloporaba pri prodaji odmarališta tek osnovanoj tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:55