ODLUKA MINISTRA

PROMJENA TRADICIJE Nova školska godina počinje 8. rujna 2014.

Sedmodnevni pomak uvodi se zbog usklađivanje s rokom državne mature
 Tonči Plazibat/ / CROPIX

Nova školska godina počet će 8. rujna 2014., a završiti 16. lipnja 2015. godine, odlučio je jučer ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i time promijenio desetogodišnju tradiciju po kojoj nastava počinje prvog ponedjeljka u rujnu, a završava u prvoj polovici lipnja.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu, razlog za promjenu školskog kalendara, odnosno sedmodnevno “kašnjenje” s nastavom, usklađivanju je s rokovima državne mature. Iako ne navode kao službeni razlog, činjenica je da će pomak školske godine dobro doći županijama poput Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kininske, Dubrovačko-neretvanske ili Istarske.

Njihovi su uredi za obrazovanje tijekom gotovo svakoga ljeta dobivali zahtjeve ravnatelja škola o potrebi odgode početka nastave bilo zbog vrućina, bilo zbog poslova vezanih uz turističku sezonu.

I dalje dva polugodišta

Kako je u većini slučajeva Ministarstvo znanosti odobravalo takve odgode, nastavna godina nije u isto vrijeme počinjala u svim školama.

Po novoj odluci o početku i završetku školske godine, nastava se i dalje odvija u dva polugodišta, od čega prvo završava 23. prosinca 2014., a drugo počinje 12. siječnja 2015. Učenicima završnih razreda srednjih škola nastava završava 20. svibnja.

Iznimke za odstupanje

Zimski odmor učenicima će u idućoj školskoj godini trajati od 24. prosinca 2014. do 9. siječnja 2015., a proljetni odmor i dalje će biti vezan uz blagdan Uskrsa, doduše, iduće godine vrlo tijesno - od 30. ožujka do 3. travnja (Uskrs je 5. travnja).

Ministar je novom odlukom ostavio školama mogućnost da iznimno, zbog okolnosti koje je nemoguće predvidjeti, mogu odstupiti od zadanih rokova, bilo odmora, bilo početka ili kraja školske godine. Za to će, kao i dosad, morati ishoditi odobrenje Ministarstva znanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 08:38