PROTIV CEHOVSKE UDRUGE

Prodanović: Komora u slučaju Nobilo ne brani odvjetničku autonomiju

S odlukom Komore da pokrene postupak protiv Ante Nobila ne slaže se niti jedan odvjetnik s kojim smo razgovarali
 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Upuštajući se u konfrontaciju s najmoćnijim političkim adresama u obrani klijenta, odvjetnik Ante Nobilo nije ugrozio, nego povećao ugled profesije i ja mu mogu samo čestitati na požrtvovnosti kojom brani klijenta. Smatram posve neprimjerenom reakciju Hrvatske odvjetničke komore o pokretanju diciplinskog postupka protiv njega jer HOK nije stao u obranu odvjetničke autonomije.

Disciplinski progon

HOK se ovdje, nažalost, ponio kao disciplinirani učenik koji je, čim ga je politika prozvala, spremno digao ruku i rekao - ne brinite ja sam to već obavio - izjavio je Čedo Prodanović, jedan od eminentnih odvjetnika koje smo zamolili smo da prokomentiraju odluku HOK-a da disciplinski goni njihova kolegu Antu Nobila zbog javnih tvrdnji iznesenih u slučaju uskočke istrage o Polančecovoj odgovornosti u prodaji TLM-a konzorciju Adrial . Još je nejasno za koje točno povrede kodeksa odvjetničke etike HOK tereti Nobila. Uobičajeni razlozi zbog kojih HOK najčešće disciplinski goni odvjetnike su ili samoreklamiranje u javnosti ili iznošenje javnih tvrdnji tijekom postupka koje mogu utjecati na njegov ishod.

Zadiranje u struku

Prodanović obje moguće optužbe u konkretnom slučaju smatra deplasiranima jer kazneni postupak u uskočkom predmetu kao što je ovaj otpočinje tek podizanjem optužnice. Sve što je Nobilo dosad u interesu svog klijenta u javnosti tvrdio samo je repliciranje na prozivke koje su teretile njegova branjenika.

Zagrebačka odvjetnica Vesna Alaburić kaže da ako protivna strana koristi medije radi utjecaja na kazneni postupak, a možda čak i radi ostvarenja nekih drugih ciljeva, i ako pritom nije obzirna, pomirljiva, uviđavna ili objektivna, Kodeks odvjetničke etike obvezuje odvjetnike da odlučno reagiraju. Ta je obveza posebno važna ako izostanak odlučne reakcije odvjetnika može štetiti interesima klijenta i istodobno potaknuti protivnu stranu na još veću bezobzirnost. Iz medijskih istupa kolege Nobila u slučaju Polančec, zaključujem, rekla je Alaburić, da je Nobilo postupao potpuno u skladu sa spomenutim pravilima odvjetničke profesije.

- Elementarno je za odvjetnika pravo da govori u ime svog klijenta, posebice ako on nije u mogućnosti govoriti jer se nalazi u pritvoru. Od toga i dolazi riječ advocatus. Zabraniti odvjetniku da reagira u korist svoga klijenta zadiranje je u samu srž odvjetničke struke - rekao je odvjetnik Branko Šerić.

Sve za klijenta

- Razumljivo je da se oko istraga vezanih uz Polančeca stvara puno nervoze jer prije šest mjeseci nije se moglo niti slutiti da potpredsjednik Vlade može kazneno odgovarati. Dobro sam se nasmijao kada sam pročitao da se za političke odluke ne može kazneno odgovarati jer to naprosto nije istina - rekao je odvjetnik Veljko Miljević. Smatra da je Nobilo htio upozoriti na to da u procesu kolektivnog odlučivanja ne može odgovornost pasti na samo jednu osobu.

- Branitelj je dužan učiniti sve kako bi pomogao klijentu, posebice ako se nalazi u pritvoru, pa nije u mogućnosti sam artikulirati stavove na jednu neslućeno veliku hajku koja je na njega podignuta - naglasio je odvjetnik Željko Olujić. Predsjednika HOK-a Lea Andreisa nismo uspjeli dobiti jer mu je bio isključen mobitel.









Čedo Prodanović:

Reakciju HOK-a smtram neprimjerenom. HOK se ponio kao disciplinirana učenica: čim ga je politika prozvala, digao je ruku i rekao - ne brinite, ja sam to već obavio.

Vesna Alaburić:

Ako suprotna strana koristi medije radi utjecaja na kazneni postupak, izostanak odlučne reakcije odvjetnika može štetiti interesu osumnjičenog. Zato je kolega Nobilo u pravu.

Branko Šerić:

Zabraniti odvjetniku da reagira u korist svoga klijenta zadiranje je u samu srž odvjetničke struke. To nisu radili ni u doba stare kazamatske, ni u doba komunističke Jugoslavije.

Veljko Miljević:

Nobilo je svojom izjavom htio ukazati na to da u procesu kolektivnog odlučivanja ne može odlučivati samo jedna osoba i tu je bio u pravu. Prerano se počelo pucati sa svih strana.

Željko Olujić:

Branitelj je dužan učiniti sve kako bi pomogao svom klijentu, posebice ako se on nalazi u pritvoru, pa nije u mogućnosti sam artikulirati stavove na jednu neslućeno veliku hajku.





Kod Glavaša i Gotovine šutjeli

U nizu postupaka odvjetnici okrivljenih nesmiljeno su koristili javnost kako bi utjecali na ishod suđenja, ali reakcija HOK-a je izostala. Najdrastičniji slučajevi su sudski proces Glavašu te haaški proces generalu Gotovini i ostalima. Glavaševi odvjetnici javno su diskvalificiralii svjedoke tužiteljstva, a Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić nerijetko se sam javlja u Dnevniku HTV-a preuzimajući ulogu izvjestitelja.









Anto Nobilo odgovara: Polančeca ću sada još žešće braniti

ZAGREB - Još ne znam što mi točno Hrvatska odvjetnička komora stavlja na teret i o disciplinskom postupku kao i vi doznajem iz medija - rekao je danas odvjetnik Anto Nobilo. Javne tvrdnje predsjednika HOK-a da je iznio neke podatke iz istrage Nobilo smatra besmislenim jer, sve i da hoće, podatke iz istrage ne može iznositi prije nego što vidi istražni zahtjev, a taj će mu zahtjev biti predočen tek u ponedjeljak.

- Ako Državno odvjetništvo u javnost pušta informacije koje stvaraju loš efekt za mog branjenika, zadaća mene kao njegova branitelja je da reagiram u javnosti i štitim njegov dignitet i interese. Da bih to postigao, morao sam razobličiti javno plasirana politička podmetanja, a ako je to Vladi nanijelo političku štetu, to nije bio moj primarni cilj i to je njihov, a ne moj problem - tvrdi Nobilo.

Dodaje da ga u ovom slučaju brine nešto posve drugo, a to su brzina i usklađenost između Hrvatske odvjetničke komore i visoke politke. - Još se nikad - ističe Nobilo - nije dogodilo da HOK tako poslušno i hitro reagira na zahtjev s visoke političke adrese kao sad. Ja to doživljavam kao eklatantan pokušaj zastrašivanja i pritisak na Polančecovu obranu. Mene time neće impresionirati, ja ću ga samo još žešće braniti.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:48