TVRTKE KOJIH ĆE SE DRŽAVA RIJEŠITI

Prodajom imovine Vlada želi u 2012. zaraditi 2 milijarde kuna

 Dragan Matić/CROPIX

Baš kako je nedavno najavila Europskoj komisiji i rejting agencijama, Vlada Zorana Milanovića kreće u brzu privatizaciju tvrtki u državnom vlasništvu. Prema riječima ministra financija Slavka Linića , na privatizacijskom će se meniju sljedećih dana i tjedana naći 30-ak tvrtki iz državnog portfelja, u kojima će državu zamijeniti privatni kapital.

Prema neslužbenim informacijama iz Vladinih krugova, osim već najavljene privatizacije Hrvatske poštanske banke (HPB) i Croatia osiguranja, zvijezda novog kruga privatizacije u Hrvata mogla bi biti kutinska Petrokemija. Za nju, tvrde naši sugovonici, postoji interes ulagača, a prodajom 50,63 posto dionica, koliko država ima u toj kutinskoj tvrtki, u proračun bi se sada moglo sliti oko 360 milijuna kuna. Uzme li se u obzir da država u ovoj godini od privatizacije planira ubrati oko dvije milijarde kuna, jasno je da se radi o priličnom iznosu, koji bi znanto ublažio tešku proračunsku situaciju.

Potencijalni kupci

- Za Petrokemiju ima više zainteresiranih ulagača, no odluku o njenoj prodaji još nismo donijeli - rekao nam je izvor iz Vladinih krugova, potvrdivši kako bi kutinska tvrtka u ovoj godini mogla ići na bubanj. O potencijalnim kupcima, međutim, nije htio govoriti.

Prema izvješću o poslovanju Petrokemije u prošloj godini, kutinska je tvrtka, u kojoj radi više od 2300 radnika, 2011. zaključila s dobiti od 107,8 milijuna kuna. Informacije iz poslovnih krugova kažu da interesa za preuzimanjem Petrokemije ne nedostaje, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Ipak, prije prodaje Kukuriku koalicija, odnosno dvije vodeće stranke - SDP i HNS - morat će tome dati zeleno svjetlo.

Naime, jedan naš sugovornik iz Banskih dvora kaže da Vlada još nije donijela odluku o tome koje će tvrtke u ovoj godini na bubanj. Ono što je u ovom trenutku izvjesno je to da će se država rješavati vlasništva u poduzećima u kojima ima manje od 25 posto udjela.

Hotelijerska poduzeća

Takvi su vlasnički udjeli državi, u pravilu, samo teret: u mnogima od njih udio države toliko je mali da ona nema nikakvih upravljačkih prava, dok u drugima opet ima udio koji joj omogućuje upravljačka prava, ali kako se radi mahom o gubitašima, ti su joj udjeli samo teret.

- Razumno je da država proda udjele u onim tvrtkama u kojima ima manje od 25 posto vlasništva, čak i ako financijski učinak toga ne bude značajan - ocjenjuje Zdeslav Šantić, makroekonomist SG Splitske banke.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 01:16