ČEMINAC U BARANJI

PROCURILE SKANDALOZNE FAKTURE U općini u kojoj veljača ima 31 dan za 100.000 kn u istom danu kose travu i čiste snijeg

Bizarni računi odnose se na vrijeme kada je ovu malu baranjsku općinu vodio Damir Rešetar, član HDSSB-a
 Vlado Kos/CROPIX

U općini Čeminac u Baranji veljača ima 31 dan, a tijekom prosinca općinska tvrtka Komunalno društvo istodobno šiša travu i čisti snijeg! To je, međutim, samo dio ostavštine bivše općinske uprave koju je, nakon prijevremenih izbora, u listopadu prošle godine, zatekao novi načelnik Zlatko Pinjuh.

Oproštajno pismo

No, osim bizarnih faktura za održavanje javnih površina u toj općini, gdje je dvoje zaposlenih tijekom veljače 2012. ukupno dežuralo 31 dan, te da su po toj osnovi svom osnivaču općini Čeminac naplatili ukupno 496 sati, odnosno 24.800 kuna, kao i to da je u prosincu iste godine za košnju trave kosilicom i trimerom općini Čeminac naplaćeno 23.318 kuna, a potom za usluge zimske službe 80.045 kuna - tek je dio kriminala s kojim se nakon odlaska HDSSB-ove vlasti susreo Pinjuh.

Kad je krajem ljeta 2014. načelnik Damir Rešetar, iz redova HDSSB-a, počinio samoubojstvo (što je i prouzročilo prijevremene izbore), bilo je različitih spekulacija o motivima. Razne priče je potaknula i odluka Državnog odvjetništva da se obitelji ne ustupi njegovo oproštajno pismo, već samo oporuka. Spekuliralo se da oproštajno pismo obitelji neće biti vraćeno radi sadržaja, kako je policija e-porukom obavijestila tadašnju pročelnicu Upravnog odjela Tajanu Habuš. O kakvom je sadržaju riječ, javnosti nije poznato, no javni je pogovor da se načelnik više nije mogao nositi s pritiscima osoba koje su ga gurale u kriminal.

Građevinsko zemljište

Iz dijela dokumenata koje je u općini Čeminac pronašla sadašnja vlast te kaznenih prijava koje su podnesene protiv nekadašnje pročelnice Habuš, te referentice za financije i računovodstvo Manuele Živičnjak, čini se da bi to moglo biti točno.

Zanimljiva je prodaja općinskog zemljišta, koje je unatoč činjenici da je ono idejnim urbanističkim rješenjem bilo predviđeno za gradnju benzinske crpke, tvrtki Auto Lozić iz Šiokog Polja, kraj Đakova, prodano kao - oranica! Nešto više od tri hektara zemljišta tako je prodano za samo 82.000 kuna. Kolika je stvarna vrijednost tog građevinskog zemljišta, prodanog kao oranica, vidljivo je iz kredita koji je ta tvrtka ubrzo dobila, davši to zemljište kao hipoteku za kredit od 137.000 eura, dakle oko milijun kuna.

Benzinska crpka

Iako se tvrtka Auto Lozić obvezala sagraditi benzinsku crpku u Čemincu do prve polovice 2009, to se nije dogodilo. No, unatoč tome općina nije aktivirala zadužnicu od 350 tisuća kuna, što je bila obvezna ugovorom, ako Auto Lozić u roku ne sagradi benzinsku crpku.

- Zanimljivo je da nakon toga dvije zaposlenice općine - bivša pročelnica te šefica financijske službe (kao i njen otac koji je bio član općinskog povjerenstva) - počinju voziti tri automobila iste marke, Renault Clio, vozila koja je prodavala tvrtka kojoj je u bescjenje prodano zemljište – kaže Pinjuh.

Grabovac: Propalo milijun kuna

Načelnik Zlatko Pinjuh podnio je kaznenu prijavu i zbog nikad završenih radova na izgradnji svlačionica i tribina na nogometnom igralištu u mjestu Grabovac, u sastavu Općine Čeminac. Iako su radovi od gotovo milijun kuna plaćeni osječkoj tvrtci Ukras, nikada nisu okončani, pa je milijun kuna bačeno uzalud. Zanimljiv je i način na koji je Ukras dobilo taj posao: ponudili su popust od 15 posto na troškovnik radova - da bi ponuda ispala najpovoljnija - a potom iznos uvećala za izvantroškovničke radove, tako da je cijena na koncu ispala veća od one s 15 posto popusta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:56