POPIS JE DUGAČAK

Pročitajte o kojim će aferama Ivo Sanader morati progovoriti kada se nađe pred istražiteljima USKOK-a

 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB - Bivši premijer Ivo Sanader će USKOK-ovim istražiteljima odgovarati na brojna pitanja o pet velikih afera koje se vežu uz njegovo ime, a o kojima je Jutarnji list pisao.

Vjeruje se kako će nakon njegova iskaza optužnica biti dodatno proširena jer postoje osnove da Sanader spomene još pokoje ime i detalje koje bi trebalo istražiti u jednoj od korupcijskih afera kao što su Fimi media , Dioki, HEP, JANAF, Hypo banka, ali i primanja mita kao onaj od makarskog poduzetnika Marijana Primorca, u vidu BMW-a, a treba istražiti i njegovu povezanost u prodaji većinskog dijela Ine mađarskom MOL-u.

Osumnjičen je za izvlačenje oko stotinu milijuna kuna iz državnih tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, a prema navodima je upravo Sanader zapovijedio svim tvrtkama da moraju surađivati s Fimi medijom.

Niz svjedoka, pa i okrivljenih direktora javnih poduzeća govorili su o sastanku u Vladi u travnju 2007., na kojemu je Sanader preporučio suradnju s Fimi-Medijom, a potom je dao riječ tadašnjem rizničaru HDZ-a Mladenu Barišiću , koji je prisutne detaljnije upoznao sa svime. Vlasnica Fimi-Medije i Barišićeva prijateljica Nevenka Jurak svjedočila je o predaji 35 milijuna kuna Mladenu Barišiću, od čega je on oko 28 milijuna proslijedio Sanaderu.

Sam Mladen Barišić ispričao je pak kako je u više navrata nosio gotovinu preuzetu od Nevenke Jurak Ivi Sanaderu . Ukupno je spominjao malo manje od 30 milijuna kuna. Po svemu sudeći, vjeruje se kako je dio crnog novca zadržao za sebe ili ga trošio za umjetničke slike i slično. Dio je koristio za medijsku promidžbu pa je oko 400 tisuća eura utrošio na kupnju jednih novina u Zadru.

Dodatne bi se optužbe mogle pojaviti i nakon ispitivanja privedene Branke Pavošević, bivše šefice HDZ-ova računovodstva jer se vjeruje kako ona zna detaljnije put novca iz crnih fondova baš iz razloga što je sav novac morao proći kroz njene ruke i zatim biti proslijeđen dalje.

Nadalje, sumnja se da je oštetio HEP za 6,3 milijuna kuna prodajom električne energije Diokiju po znatno nižoj cijeni od one koja je vrijedila na tržištu, od čega je profitirao Robert Ježić . Povezivalo ga se i s isporukom jeftine struje šibenskom TLM-u, odnosno Aluminiju Mostar, zbog čega je HEP oštećen za oko 600 milijuna kuna .

Što se Ježića tiče, optužen je za sudjelovanje u još jednoj aferi s bivšim premijerom.

- U nakani da trgovačkom društvu pribavi nepripadnu korist na štetu Janafa, društva koje je u većinskom vlasništvu države, predsjednik Vlade Ivo Sanader najprije je naložio ministru gospodarstva, rada i poduzetništvu Damiru Polančecu da organizira sastanak Roberta Ježića s odgovornim osobama društva JANAF, a sve kako bi se između društva Dioki, kao prodavatelja, i društva JANAF, kao kupca, u što kraćem roku realizirala kupoprodaja građevinskog zemljišta s terminalom za skladištenje nafte i naftnih derivata na Žitnjaku, pod uvjetima i cijeni od najmanje 28 milijuna eura, koje je postavio Robert Ježić - naveo je USKOK nakon podizanja optužnice .

Povezan je i s aferom Hypo banke. Navodno je uzeo proviziju od 3,5 milijuna za opremanje veleposlanstva 1995. godine. Na kraju su one "manje" afere poput primanja automobila kao mito za pogodovanja raznih poslova ili osobnih beneficija, kao u "slučaju Primorac".

On sam na sve je optužbe otpočetka odmahivao rukom i tvrdio kako ga Barišić i Ježić spominju kao glavnog aktera da bi sebi olakšali. Napomenuo je, baš kao i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, kako su u HDZ-ovom vrhu svi znali sve što se događa pa ako je to istina na površini bi se moglo pojaviti još imena .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:47