UPISI PREKO REDA

Pročelnik Ivica Lovrić ‘pritiskao’ je ravnatelje da upisuju mimo zakona?

 Ronald Goršić/CROPIX

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić izravno je posredovao da se dvije učenice izvan rokova upišu u određene srednje škole iako za to nisu imale uvjete.

Zanimljivo, jer upravo je Lovrić nedavno ocijenio ishitrenim odluku ministra obrazovanja Željka Jovanovića o smjeni ravnatelja srednjih škola koji su kršili propise.

Obrana s motivom

U Ministarstvu pak nisu iznenađeni takvom reakcijom. Naime, pročelnik brani ravnatelje zato što ih je sam pritiskao da upisuju mimo zakona.

U kolovozu ove godine pročelnik Lovrić uputio je zahtjeve ravnateljima 18. gimnazije i Zdravstvenog veleučilišta tražeći da se dvije učenice upišu u prvi razred tih škola. Obje su, kako stoji u dopisu koji je Lovrić uputio školama, sedmi i osmi razred osnovne škole završile s vrlo dobrim uspjehom, ali zbog “izrazite motiviranosti za školovanje” moli da se razmotri njihov upis u navedene srednje škole. U dopisu nije istaknuto iz čega se vidi njihova posebna motiviranost, kao ni zašto su odabrane baš te dvije škole.

- Kad dobijemo dopis iz Grada, a imamo slobodnih mjesta, uvijek upišemo djecu - kaže Irena Vajdovčić iz 18. gimnazije. Na čelu pak Zdravstvenog veleučilišta do 3. rujna bio je Ivan Cesarec, za kojeg je inspekcija Ministarstva utvrdila da je kršio propise pogodovanjem pojedinim kandidatima. Otišao je u mirovinu pa nije razriješen.

Redovita praksa?

Pročelnik Lovrić ne vidi ništa problematično u dopisima. - To je redovita praksa. Obrate nam se roditelji i djeca, napišu molbe i odrede koje škole preferiraju - tvrdi pročelnik Lovrić.

- Do sada je postojao umreženi sustav u kojem nije bilo važno poštovati propise i zakone, trgovalo se sitnim osobnim interesima, u kojima su sudjelovali pojedinci iz škola, gradskih i županijskih uprava ili samog Ministarstva - smatra ministar Jovanović.

Da nije bilo intervencije, ne bismo upisali učenicu

Sigurno je da se djevojčica s vrlo dobrim ocjenama nikako ne bi mogla upisati u našu gimnaziju da nije bilo preporuke Gradskog ureda. Mi ove godine uopće nismo imali jesenske rokove jer su u srpnju sva mjesta popunjena. U kolovozu se inače upisuju djeca koja imaju pravo na izravan upis, poput učenika iz inozemstva. Ove ih se godine dvoje nije došlo upisati pa smo zato upisali djevojčicu za koju je 22. kolovoza došao dopi - kaže Irena Vajdovčić iz 18. gimnazije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:02