LOKALNI IZBORI

PROBLEMI TRI MILANOVIĆEVA KANDIDATA ‘Vodstvo SDP-a uopće nije zainteresirano za osvajanje Dubrovnika’

Ako Ostojić, Kajin i Šalja dožive poraze na izborima, krivac će biti Milanović
 CROPIX

Rajko Ostojić u Zagrebu, Damir Kajin u Istri i Niko Šalja u Dubrovniku glavne su SDP-ove uzdanice u tri, možda i najvažnije, ovogodišnje lokalne izborne kampanje u Hrvatskoj. Zato će upravo o njihovim rezultatima ovisiti i konačna ocjena uspjeha ili neuspjeha Zorana Milanovića i Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Ali, deset dana prije održavanja prvog kruga SDP-ovi kandidati (u koje spada i Kajin, koji ima podršku socijaldemokrata) nalaze se u nepovoljnim situacijama.

Rajko Ostojić već mjesecima ne uspijeva uhvatiti priključak za Milanom Bandićem, Kajin je izgubio prednost u odnosu na Valtera Flegu iz IDS-a, a u Šaljinu je slučaju vrlo upitno hoće li se uspjeti plasirati u drugi krug izbora u Dubrovniku.

Predsjednik Vlade istovremeno je i apsolutni autoritet unutar SDP-a, a i Kajin i Ostojić isključivo su njegov izbor. Ako izgube, logično je očekivati da će se njihovi porazi direktno povezati s Milanovićem.

Prema anketama, Rajko Ostojić zaostaje za Bandićem.

- Bandićev stil vladanja je kombinacija populizma i nemilosrdnog klijentelizma i on je majstor izbornog opsjenarenja. Sve relevantne ankete govore kako je većina građana nezadovoljna upravljanjem gradom i ljuta zbog toga što im se događa u Zagrebu. Ti ljudi su predstavnici one tihe većine koja predugo šuti, predugo trpi i predugo čeka na svoju priliku da se izbori za drugačiji grad, za drugačije sutra - pojašnjava Ostojić.

Posljedice krize

Pritom eksplicitno priznaje kako su za sadašnju situaciju odgovorne podjele unutar SDP-a, a na državnoj razini SDP-ova Vlada, koja ima prilično nisku potporu javnosti. Uz obrazloženje kako bi bilo puno lakše da BDP raste po stopi od dva posto, umjesto da za isto toliko pada, Ostojić dodaje i da bi mu u gradonačelničkoj kampanji bilo lakše da u Hrvatskoj nema 380.000 nezaposlenih.

Iz perspektive SDP-a, nije dobra ni situacija u kojoj je Damir Kajin. Već je mjesecima izvjesno da Peđa Grbin nema šanse pobijediti u utrci za gradonačelnika Pule, a sve neizvjesniji su i Kajinovi izgledi na izborima za istarskog župana.

Izborni izgledi

Istraživanje agencije Ipsos Puls 3. i 4. svibnja pokazalo je da bi SDP mogao izgubiti u Puli, Istarskoj županiji i Županijskoj skupštini.

- Ne vjerujem u ovakve rezultate, tim više što imam informaciju da prema istraživanju koje je naručio vodim ispred Valtera Flege - reagirao je Damir Kajin kada smo ove srijede razgovarali o njegovim izbornim izgledima.

- Ako postoji nešto na što možemo biti ponosni, to je činjenica da smo u nekoliko mjeseci promijenili političku sliku Istre i ukinuli monopol Ivana Jakovčića i IDS-a -rekao je Kajin.

Još su lošije okolnosti za SDP u Dubrovniku, premda je prije samo šest mjeseci tamošnja situacija za njih bila kudikamo povoljnija. Zahvaljujući odličnim rezultatima anketa, u listopadu 2013. SDP-ovo vodstvo bilo je uvjereno da će nakon lokalnih izbora doći na vlast u Dubrovniku. Anketa je sugerirala uspjeh SDP-ova kandidata Nika Šalje. Budući da je gradonačelnik Andro Vlahušić u to vrijeme bio i osuđen za sumnjive financijske aranžmane, Zoran Milanović je prihvatio da SDP predloži Šalju kao kandidata, a HNS-u je predloženo da podrži takvo rješenje. U HNS-u su to odbili te su tako dvije stranke koje vode Vladu u Dubrovniku postale žestoki protivnici. U međuvremenu se politička situacija promijenila i izgleda kako su Šalju prestigli i Vlahušić i Teo Andrić, gradonačelnički kandidat HDZ-a.

Defetizam u Gradu

- Mislim da centrala SDP-a nije previše zainteresirana za situaciju u Dubrovniku. Dok iz HNS-a i HDZ-a uvelike pomažu svojim gradonačelničkim kandidatima, mi baš i ne možemo računati na neku veću pomoć SDP-a, ni financijsku, ni u propagandnom smislu - kritičan je Niko Šalja.

Kao dokaz da je izoliran u stranci, naveo je podatak da SDP-ovi dužnosnici gotovo da i nisu sudjelovali u kampanji za Dubrovnik. Usput, u tom gradu vodeći su socijaldemokratski političari već mjesecima međusobno posvađani na pasja kola. U takvim okolnostima poprilično defetistički zvuči kada, na pitanje što nudi u svojoj kampanji, Niko Šalja odgovara: - Predlažemo revitalizaciju Starog grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:36