SANADERU SU VEĆ BLOKIRANE GOTOVO SVE NEKRETNINE, BANKOVNI RAČUNI; POSLOVNI UDJELI...

Problemi bivšeg premijera s poreznom:Sanaderu plijene ured zbogduga od čak 600.000 kuna

Financijska kriza, recesija, nelikvidnost, prezaduženost, najčešći su termini koji su se mogli čuti od hrvatskih poduzetnika suočenih s brojnim problemima u poslovanju prošlih godina
 Goran Mehkek / CROPIX

Financijska kriza, recesija, nelikvidnost, prezaduženost, najčešći su termini koji su se mogli čuti od hrvatskih poduzetnika suočenih s brojnim problemima u poslovanju prošlih godina.

Ne i od Ive Sanadera . Nakon odlaska s dužnosti premijera sredinom 2009. Sanader se okušao u poslovnom svijetu, osnovavši tri konzultantske tvrtke, dvije u Hrvatskoj i jednu u Austriji. Unatoč recesiji, započeo je uspješno poslovanje. Ugovori s Uni Creditom iz Beča, tvrtkama iz sastava M San Grupe u Beogradu, Skoplju i Vitezu, Geofotom, Lousie Blouin Media u New Yorku...

U nešto više od godinu dana njegova tvrtka Alia savjetovanje uprihodila je više od pola milijuna eura. A onda se dogodio USKOK. Antikorupcijski ured DORH-a u prosincu 2010. počeo je otvarati istragu za istragom protiv bivšega premijera. Konzultantski ugovori počeli su se raskidati, a USKOK je istovremeno na Županijskom sudu ishodio rješenja o blokadi Sanaderove imovine i imovine cijele obitelji.

Sada je Sanadera počela stiskati i Porezna uprava zbog poreznog duga većeg od pola milijuna kuna njegove tvrtke Alia savjetovanje .

Nema novca

Sanader više nema novca da bi plaćao kredit Zagrebačkoj banci i porezne dugove za poslovni prostor od 300-tinjak kvadrata s parkirnim mjestima u Šarengradskoj ulici na zagrebačkoj Trešnjevci.

Taj je prostor potkraj 2009. tvrtka Alia savjetovanje kupila podigavši kredit u Zagrebačkoj banci od 820.000 eura. Ugovoreno je da se glavnica isplaćuje godišnje, u osam istih rata. Dakle, Alia savjetovanje je Zabi, uz ugovorene kamate, osam godina, svakog 30. studenoga, trebala platiti ratu od oko 100.000 eura. Prvu godinu tvrtka je uredno podmirila dospjela potraživanja. No, lani je uplata izostala. I dok u Zabi očito još razmišljaju hoće li krenuti u ovrhu i prodaju poslovnog prostora Alia savjetovanja putem sudske javne dražbe, u priču se uključilo i Ministarstvo financija. Porezna uprava, ispostava Trešnjevka, utvrdila je da Sanaderova tvrtka za prošle dvije godine ima više od pola milijuna kuna nepodmirenih poreznih dugovanja. Najveći dio, 498.315,93 kune odnosi se na neplaćeni porez na dobit. Tu je i 96.541,60 kuna nepodmirenog poreza na promet nekretnina prema rješenju iz travnja 2011., a dugovi po ostalim osnovama su od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna. Ukupno s kamatama 599.279.40 kuna.

U zemljišnim knjigama vidljivo je da je nakon zabilježbe zbog kredita Zagrebačke banke te privremene mjere blokade po rješenju Županijskog suda i Ministarstvo financija krajem prošlog mjeseca zatražilo uknjižbu “založnog prava i ovršnosti tražbine” nad istom nekretninom u Šarengradskoj ulici.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:44