RANKO OSTOJIĆ TVRDI:

'Privatni SMS-ovi Ive Pukanića nisu nikada smjeli biti objavljeni'

Šef Odbora za unutarnju politiku mogao bi zbog Pukanićevih sms poruka tražiti izmjenu zakona. Spekulira se da je Pukanićev iPhone, prije nego što ga je policija predala sudu, bio detaljno obrađen
Zagreb, 100408.Ilica 107, atentat na vlasnika Nacionala Ivu Pukanica. Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - “Činjenica da je sadržaj SMS poruka Ive Pukanića unatrag šest mjeseci ušao u sudski spis, a nema nikakve veze sa samim počinjenjem kaznenog djela, opasan je presedan i potrebno je učiniti sve da se tako nešto nikad više ne dogodi. Prema mojem mišljenju, u ovom slučaju riječ je o propustu sutkinje”, tvrdi Ranko Ostojić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

On naglašava kako mu je razumljivo da se pregleda sadržaj telefona pronađenog na mjestu ubojstva, no ne smije se dogoditi da se u kasnijem postupku ocrni žrtva i pronađeni sadržaj bude uveden u sudski spis iako nema veze sa samim počinjenim kaznenim djelom.

Ostojić kaže da se i ravnatelj policije Oliver Grbić složio da je to veliki propust. No, policija je u ovom slučaju postupila prema nalogu suda i prema zakonu je morala predati ove snimke. Ostojić najavljuje da će, ukoliko je potrebno, tražiti izmjenu zakonske regulative kako se ovakvo kršenje Zakona o tajnosti podataka više ne bi događalo.

Integralna verzija

I dok su razgovori optuženika za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića “pročišćeni” te je izdvojeno samo ono što se tiče postupka, SMS poruke njihove žrtve u integralnoj verziji priklopljeni su uz sudski spis. Osim što svjedoči o odnosu koji je Pukanić imao prema nizu javnih osoba, transkripti sadrže i dio koji bi za neke koji su mu pisali poruke mogao biti izvor privatnih problema zbog sadržaja poruka. Javna stvar postale su i poruke koje je suizdavač Nacionala razmjenjivao sa svojom tada malodobnom kćeri.

Veljko Miljević, odvjetnik koji je zastupao pokojnog Ivu Pukanića, smatra kako bi u objavljivanju transkripata SMS poruka Ive Pukanića moglo biti elemenata za kazneno djelo neopravdanog iznošenja osobnih i obiteljskih prilika, što je kažnjivo prema članku 201 kaznenog zakona. Miljević je 2. ožujka prošle godine, kad je doznao za prijepis transkripata iz Pukanićeva mobitela, tražio da se taj zapisnik izdvoji iz spisa. Posebnu težinu kazneni zakon predviđa kad se iznose osobne i obiteljske prilike djece, za što je predviđena zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine.





No, kako tvrde u USKOK-u, policija je već tada učinila prvu “grešku u koracima” jer je zapisnik o pretrazi mobitela dostavila i Županijskom sudu. Sada, nakon što se prijepis SMS poruka pojavio u javnosti, spekulira se kako su prije policije tajne službe “pročistile” sadržaj Pukanićeva iPhoea i dostavile samo dio onoga što je ostalo zabilježeno.

Đurovićev prijedlog

Kad je obrana šestooptuženog Slobodana Đurovića predlagala da se u spis preda prijepis sadržaja SMS poruka Ive Pukanića, time se sudu željelo ukazati na mogućnost da je u tim porukama Ivo Pukanić nagovijestio od koga mu prijeti opasnost i da to nije nitko od onih za koje ga tereti optužnica. Među ostalim, zamijećeno je da među porukama nema nijedne koju je on uputio Hrvoju Petraču, da nema međusobnih poruka s članovima redakcije Nacionala, glavnom urednicom Sinom Karli, ali i nekim drugim osobama iz javnog i političkog života, kao i da ima dosta praznina među datumima slanja i primanja poruka.

Suci koji u praksi imaju slične slučajeve, a koji su zbog osjetiljivosti ove materije željeli ostati anonimni, kazali su kako sve strane u postupku, uključujući i sud, moraju biti maksimalno oprezni kad je riječ o prisluškivanim razgovorima i sadržaju SMS poruka.

Sud može proglasiti tajnu

- Doista ne vidim potrebu da se tijekom rasprave sluša razgovor optuženog s njegovom suprugom o tome što će ona kuhati za ručak, o djeci. Tužitelj je taj koji mora predložiti koji dio razgovora ili SMS poruka je bitan za postupak. Isto tako, pravo je obrane da se upozna sa sadržajem svih snimljenih razgovora i također predloži koji je dio bitan za sudski postupak, a onda sud o tome treba odlučiti. No, sud ne može biti odgovoran ako netko tko ima snimke tih razgovora to učini dostupnim javnosti. Sud može odlučiti da se dio rasprave ili dokaznog materijala proglasi tajnim - kazao je naš sugovornik iz pravosudnih krugova.

Kako je već dosad bilo nepročišćenih razgovora u sudnici, u izmjenama zakona nađeno je rješenje koje bi trebalo zadovoljiti sve strane. Člankom 338 predviđeno je da se cjelovita snimka, zapis i dokumentacija o tome čuvaju u državnom odvjetništvu. Istražni sudac na prijedlog državnog odvjetnika naložit će da se izdvoje samo oni snimci i dokumentacija koji se odnose na kazneni postupak. Istražni sudac dobiva cijelu snimku i vraća ju nakon što se izdvoje predloženi dijelovi, a to pod njegovim nadzorom obavlja stručni pomoćnik. I obrana ima pravo da se cjelovita snimka i prijepis reproducira ili pročita. Ali, za “slučaj Pukanić” ovo je zakonsko rješenje došlo prekasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:18