POPIS IZ WASHINGTONA

PRIVATNA TVRTKA IZ SLAVONSKOG BRODA NA AMERIČKOJ CRNOJ LISTI Sa još 35 tvrtki pomagali iranskoj vladi da izbjegne sankcije

Vijest je objavilo američko Ministarstvo financija, a osim hrvatske kompanije na crnoj listi našlo se još 36 tvrtki iz Njemačke, Južne Afrike i Ujedinjenih Arapskih Emirata
 AFP

Tvrtka Cilinder sistem, iz Slavonskog Broda našla se na američkoj crnoj listi privatnih kompanija koje su imale poslovne odnose s iranskom vladom i tako im pomagalo da izbjegnu međunarodne sankcije!

Vijest je objavilo američko Ministarstvo financija, a osim hrvatske kompanije na crnoj listi našlo se još 36 tvrtki iz Njemačke, Južne Afrike i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Navedene kompanije pomagale su Teheranu da zaobiđe sankcije, na način da su u ime iranske vlade poslovale s raznim sektorima iranske ekonomije i kompanijama širom svijeta stvarajući milijarde dolara profita za iranski režim svake godine.

Mreža tih kompanija napravila je svake godine na desetke milijardi dolara dobiti i to kroz iskorištavanje povoljnih kreditnih stopa od iranskih banaka te kroz prodaju i iznajmljivanje nekretnina.

Cilinder sistem je tvrtka koja je pravni slijednik bivše tvrtke Đuro Đaković Bešavne boce d.d, i bavi se proizvodnjom CNG boca za prirodni plin, koje se primjenjuju u automobilskoj industriji.

Bešavne boce u stečaj odlaze 2006. godine kada je kupuju strani investitori i tvrtka se od tada naziva Kamani Bešavne posude d.o.o.. Već 2007. godine vlasnici prodaju tvrtku njemačkoj kompaniji Reyco GmbH, koja je 100 postotni vlasnik tvrtke MCS International GmbH, jedne od najvećih svjetskih proizvođača čeličnih bešavnih i kompozitnih boca.

Ta tvrtka ima 88 posto iranskog i 12 posto njemačkog kapitala.

Direktor Cilinder sistema je Farhang Monem-Moharr, a tvrtka je dosada svoje proizvode izozila u Italiju, Iran, Grčku, Litvu, Portugal, Srbiju Makedoniju i Sloveniju.

Prema portalu poslovna.hr kompanije je lani ostvarila oprihode od oko 10 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:39