VIJEĆE U PARIZU

Pripremni sastanak pred arbitražnim vijećem za Inu

Zagreb, 250714.Drzavna rezidencija, Visoka ulica.Danas se odrzava 5. krug pregovora Vlade Republike Hrvatske i MOL-a o medjusobnim odnosima u INI u kojima Vlada i MOL pokusavaju rijesiti prijepore vezane uz upravljacka prava i druga pitanja u INI.?Na fotografiji: ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i njegov zamjenik Alen Leveric.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

Na Arbitražnom sudu Međunarodne trgovačke komore u Parizu počela je pravna borba za Inu - postupak na osnovi Vladine tužbe protiv mađarskog MOL-a. Pred arbitražnim vijećem Hrvatska će pokušati dokazati da je ugovor s MOL-om nezakonit i poništiti ga, piše Slobodna Dalmacija.

Hrvatska, na čelu s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom, traži raskid svih Sanaderovih ugovora s mađarskim MOL-om o upravljanju Inom, jer ih smatra nezakonitim.

Najjači argument za to je pravomoćna presuda Ivi Sanaderu za uzimanje mita od predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija, nakon čega su upravljačka prava prepuštena Mađarima.

Postupak arbitraže, kojim će se konačno razriješiti upravljački odnosi u Ini utvrđeni dioničkim ugovorom iz 2009. godine, počeo je pripremnim sastankom na kojem se planirao daljnji tijek arbitražnog postupka. Cijeli bi postupak mogao trajati do dvije godine.

Riječ je o jednoj od najuglednijih arbitražnih institucija. Spor se vodi pred tročlanim arbitražnim vijećem koje su stranke same imenovale i protiv odluka toga vijeća nema mogućnosti žalbe niti naknadnog osporavanja, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:38