DOLAZI VODENI UDAR

Pripremite kišobrane! Prognostičari najavljuju: Kiša će padati najmanje sedam dana

Stabilizacija vremena ne vidi se ni sljedećeg tjedna
 Srećko Niketić / CROPIX

Ciklona “Lidija” donijela je Dalmaciji hladnu frontu sa snijegom, a nakon kratkog predaha ciklona “Milan” nad ovim područjem donijet će jugo i kišu. Stabilizacija vremena ne vidi se ni sljedećeg tjedna. Bijeli Uskrs sa snijegom u Zagori, ali i na makarskom primorju, jaka, na udare olujna bura, kiša, ponegdje s tučom, označili su tako meteorološku sliku proteklih blagdana u cijeloj Hrvatskoj i Dalmaciji, piše Slobodna Dalmacija .

Nakon samo jednog dana predaha kiša će ponovno od srijede padati na cijelom području, rekao je za Slobodnu Dalmaciju Rade Popadić iz Udruge Crometeo.

Promjeni vremena na sam Uskrs prethodilo je nestabilno vrijeme, no tijekom popodneva cijelo područje Dalmacije našlo se pod utjecajem ciklone i hladne fronte, što je donijelo snijeg.

- Zahlađenje je najprije zahvatilo sjevernu, zatim i srednju Dalmaciju, uz kišu, tuču, pljuskove i grmljavinu, a u planinama iznad 900 metara počeo je padati snijeg, zabijeljeli su se Vrdovo na sinjskom području, Kamešnica, Dinara, Svilaja, Mosor i Biokovo - kaže Popadić.

U noći na ponedjeljak pahulje su zabijelile i Makarsku rivijeru, što je meteorološki fenomen jer na obalnom području do sada nema zapisa o snijegu u travnju.

Tamo gdje nije bilo snijega, padala je tuča i jaka kiša, a čak 80 litara po metru četvornom od početka travnja palo je u Žrnovnici, u Vrgorcu 70 litara, u Splitu 50 litara, koliko je bilo i na području Makarske. Manje kiše, samo 10 do 30 litara, bilo je na šibenskom području, no i takve manje količine i te kako su dobro došle sušnoj zemlji.

S ciklonom je, baš prema najavama, divljala jaka, na udare olujna bura, brzinom od 101 kilometar na sat puhala je oko Dubrovnika, a najžešća je, sa 113 kilometara na sat, bila u Makarskoj, što ju je stavilo na vrh ljestvice najhladnijih obalnih gradova u ponedjeljak ujutro sa samo 3 stupnja.

- Prema sadašnjim prognostičkim kartama, od srijede sve do kraja tjedna pratit će nas vrlo nestabilno vrijeme, s čestom kišom, koja će u mnogim mjestima biti obilnija. Najjače jugo puhat će tijekom srijede, najviše u srijedu navečer te u noći s petka na subotu, zato nema naznaka o smirivanju vremena - tvrdi Popadić.

Kiša i južina potrajat će, sigurno je, još najmanje desetak dana, čime su doslovno potopljene sve pretpostavke o dugom sušnom razdoblju. S obzirom na to da sljedećih dana na vidiku nema sunca, neka nas razveseli vijest kako hladnoća poput ovih na početku tjedna više neće biti.

Kiša u cijeloj Hrvatskoj

Na internetskim stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda nestabilno vrijeme uz kišu prognozira se u sljedećih šest dana na području cijele Hrvatske.

U Zagrebu će danas biti sunčano, no već sutra najavljeno je pogoršanje uz naoblaku i kišu, te temperature od 5°C ujutro, do maksimalnih 13°C tijekom dana. Nepovoljna vremenska prognoza nastavit će se u idućih šest dana. Najkišovitije bit će za vikend, uz maksimalnu temperaturu do 14°C.

Slična prognoza najavljena je za Slavoniju, Istru Kvarner, te jug Dalmacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:15