DIPLOMACIJA

PRIJETNJE ZBOG PRIZNANJA PALESTINE Vlada čeka odluku Europske unije, HDZ protiv priznanja

Sredinom prosinca očekuje se rezolucija Europskog parlamenta o mogućem priznavanju palestinske države
Zagreb, 291114. Foaje dvorane Lisinski.Stjepana Radica.Konferencija za novinare u sklopu sastanka o organizacijskom jacanju Sredisnjega - hrvatskog regionalnog saveza Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata (HNS). Na konferenciji su govorili predsjednica HNS-a, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic, predsjednica zagrebacke organizacijske HNS-a i ministrica graditeljstva i prostornog uredjenja Anka Mrak Taritas i predsjednik Sredisnjega - hrvatskog regionalnog saveza HNS-a Kresimir Malec.Na fotografiji: Vesna Pusic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Ako Hrvatska odluči priznati palestinsku samoupravu kao državu, to će sigurno naštetiti bilateralnim odnosima Hrvatske i Izraela. Hrvatska treba imati svoju samostalnu politiku i promisliti što će učiniti, i kako će se postaviti prema tom pitanju, imajući na umu posljedice svojih odluka”, rekla je izraelska veleposlanica u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman u intervjuu za Jutarnji list.

Švedsko priznanje

No, Palestina među europskim državama bilježi sve masovnija priznanja, bilo da je riječ o simboličnim ili konkretnim odlukama. Simbolično su to učinili parlamenti Francuske, Velike Britanije, Irske i Španjolske - njihove vlade ne moraju slijediti njihove odluke, a konkretno Švedska. Izrael je iz Stockholma povukao veleposlanik na konzultacije.

Hrvatska diplomacija svjesna je potencijalnih posljedica, a zasad ni Europska unija nema zajedničko stajalište; na primjer, nemoguće je očekivati da će Njemačka bezuvjetno priznati Palestinu jer neće ni na koji način ugroziti teško i dugo građene odnose s Izraelom.

Bez komentara

Iz Ministarstva vanjskih poslova u nedjelju smo doznali da je bilo kakva odluka koja bude donesena naša autonomna odluka, ali da se rasprave o toj temi vode i na Vijeću za vanjske poslove EU.

Europska unija nastojat će doći do zajedničkog zaključka koji bi onda trebale provesti sve članice, a Zrinjevac nije posebno želio komentirati izjave veleposlanice.

Predsjednik Ivo Josipović u nedjelju je bio nedostupan za komentar o mogućnosti da Hrvatska prizna Palestinu. Ipak, kad se prije potezalo pitanje o priznanju Palestine, aktualni predsjednik je govorio da bi trebalo vidjeti kako će se u toj situaciji postaviti SAD i Europska unija pa na temelju toga procijeniti što će napraviti Hrvatska.

Čeka se prosinac

Glavna opozicijska stranka, HDZ, protivi se hrvatskom priznanju Palestine. U ime HDZ-a Gordan Jandroković rekao je da to svakako može imati određene posljedice na odnose Hrvatske i Izraela. Naime, HDZ smatra da su odnosi Hrvatske i Izraela bili donedavno vrlo čvrsti i ministricu vanjskih poslova smatraju odgovornom za njihovo narušavanje.

Za konkretne korake u pravcu palestinskog priznanja čeka se sredina prosinca i moguća rezolucija Europskog parlamenta o toj temi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:44