VELIKA AKCIJA JUTARNJEG

PRIJEDLOZI ČITATELJA ZA SPAS EKONOMIJE Izvoziti, ukinuti državne agencije, javno osuditi direktore gubitaše...

Danas i sljedećih nekoliko dana objavljivat ćemo najbolje pristigle prijedloge. No, naš poziv i dalje vrijedi

ZAGREB - Mjere vladajućih do sada nisu odavale postojanje ozbiljne ekonomske strategije. Dok su se uvodili porezi i pokušavalo spasiti gospodarstvo, nezaposlenost je rasla, a hrvatski građani postajali su sve očajniji. Jutarnji je, zato, jučer odlučio pozvati svoje čitatelje da daju svoj prijedlog za rješavanje deficita.

Javile su se tisuće čitatelja. Svi do zadnjeg, s konstruktivnim prijedlozima. I, što je još važnije, prijedlozima koji su potpuno novi i neočekivani, prijedlozima o kojima još nitko u vlasti nije razmišljao. Danas i sljedećih nekoliko dana objavljivat ćemo najbolje pristigle prijedloge. No, naš poziv i dalje vrijedi. Slušamo vaše ideje za spas ekonomije.

Recite nam kroz ovaj formular:





Mario Blažević

Neka vlada da da poslodavac isplaćuje bruto placu radnicima pa da se sami brinemo o uplatama doprinosa i da sami uplaćujemo u životnu štednju a ne da kad dođemo do mirovine i da jednostavno država od nas digne ruke. A država neka se sama brine o preostalom deficitu jer sigurno to stanje nismo mi doprinijeli.









Tomislav

Konačno saznati što točno od hrane možemo proizvesti. Znači napraviti točnu analizu proizvodnje svih velikih i malih OPG-a i velikih prerađivača hrane. Otvoriti zračnu luku Osijek kao tranzitnu luku. Činjenica je da se 2/3 hrane transportira avionima po cijelom svijetu. Hranu ponuditi mnogoljudnim zemljama (Kina, Indija, Indonezija....). Činjenica je da oni trebaju hranu i da avansno plaćaju za istu. Samo proizvodnja nas može spasiti i ništa drugo.

Dragan Juričić

Rješenje je da ne možemo trošiti ono čega nema. Sve što se može skupiti treba uložiti u tvrtke koje imaju proizvodnji i izvoz. Naše proizvode reklamirati na svim tržištima, od EU do Rusije i Afrike. Svakog tko zapošljava pokušati potaknuti da zaposli još jednog do dva čovjeka. Napraviti teritorijalni preustroj zemlje, tj. vratiti se po broju gradova i općina na 1991.godine. Pod hitno ukinuti razne privilegije. Od vode sa okusom limete kod ministra Grčića do novih 4500 mobitela za potrebe Hrvatskih šuma. Takvih je primjera stotinu. Jedino što je fiksno to su kamate i krediti koje kao država vraćamo, a sve drugo se može razgovarati. Ali opet se vraćam na proizvodnju i izvoz. Jedino te 2 stvari nas mogu izvući.Sve drugo je odgađanje neizbježnog.

Mario

1. Pametna stvar kad nemaš novaca je- ne trošiti. Dakle zaustaviti sve velike investicije i nepotrebne izgradnje koje se financiraju iz proračuna.

2. Smanjiti poreze, prireze, ukinuti ZAMP i davanja za slivne vode i slično - da bi se olakšalo svim privatnim poduzetnicima.

3. Potaknuti domaću proizvodnju i zakonom olakšati svim proizvođačima da plasiraju svoje proizvode na police, i da se smanji potrošnja uvezene robe.

4. Smanjiti plaće saborskim zastupnicima i ministrima. Stati na kraj rasprodaji državnih firmi koje donose dobit.

Vladimir

Racionalizacija državne uprave, treba najprije donijeti zakon da na slijedećim izborima imamo 50 zastupnika u saboru, zatim ukinuti županije i vratiti broj gradova i općina na broj iz 1990. godine. Napraviti kompletnu reviziju svih invalidskih mirovina, prestati financirati sve udruge, raskinuti ugovor s Vatikanom. Suzbiti korupciju drastičnim zatvorskim kaznama i zapljenom sve imovine uže rodbine za sve funkcionere.

Zvonimir

1. Vratiti porez na dobit na 20 % (sa sadašnjih 34,2)

2. Korištenje i vožnju automobila u službene svrhe priznati kao trošak

3. Povećati minimalne plaće u realnom sektoru

4. Smanjiti plaće i broj zaposlenih u državnim službama i administraciji.

5. Povećati stručnost i efikasnost poreznih uprava, a pojedine zakonske odredbe u financijskom poslovanju pojednostaviti.

6. Temeljna reforma mirovinskog sustava. Odvajanje mirovina iz rada os svih ostalih.

7. Provesti reviziju invalidskih mirovina uz obvezu kontrole invaliditeta najmanje jedanput godišnje.

8. Riješit problem od cca 19 milijardi kuna koje se godišnje isplaćuju iz mirovinskog sustava, a nisu pokrivene uplatama doprinosa.

9. Povećati izdvajanje za zdravstvo za 2%.

10. Ponovo aktivirati kontrolu fiskalizacije, jer je oslabila.

11. PDV ugostiteljstvu povisit na 18 %.

Vlado Prelčec

Ukinite nepotrebne državne agencije koje su samo u 2011.g. potrošile 67,3 milijarde kuna (podaci objavljeni u Večernjem listu od 08.08.2012.g.) i to kako slijedi:

Rashodi poslovanja ukupno (kn)

67.312,422.571,84

Rashodi za zaposlene

2.692,564.506,30

Materijalni rashodi

4.173,950.313,97

Zakupnine i najamnine

113,293.929,17

Rashodi za telefon, poštu i prijevoz

180,966.860,69

Intelektualne i osobne usluge

313,571.355,50

Reprezentacija

14,792.103,00

Dokaz da su nepotrebne je ARTZU agencija koja , praktički, štiti HŽ od HŽ-a, jer se radi o agenciji za regulaciju monopola na željezničkom tržištu – u zemlji u kojoj postoji samo jedan jedini željeznički operater, ili recimo Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju čiji je jedini posao isplata poticaja seljacima a ima 464 zaposlenika (podaci iz Globusa od 30.01.2014) i kasni s isplatama 4 godine. Itd. itd.

Filip Šuster

Nakon određenog promišljanja o načinima suzbijanja sive ekonomije došao sam do jednog modela koji bi mogao biti zanimljiv, široj javnosti prihvatljiv te učinkovit. Radi se o skretanju pažnje s negativnog aspekta osoba koje se bave sivom ekonomijom na pozitivnu stranu i poticanje građana na korištenje usluga registriranih obrta i trgovačkih društava.

To bi se ostvarilo na način da Ministarstvo financija preuzme na sebe obvezu vraćanja 5% iznosa izdanog računa (iznosa bez PDV-a) svakoj fizičkoj osobi na koju je naslovljen taj račun. Javnosti bi se to moglo prezentirati kao direktno subvencioniranje hrvatskih poduzetnika i želja da se svako radno mjesto zadrži, a ako je moguće da se stvore i nova, jer je siva ekonomija za sve loša stvar – jedino nije za one koji se njome bave. Također, fizičke osobe koje bi koristile usluge registriranih obrta i trgovačkih društava bi upravo s tim što su za određenu uslugu dobile valjani račun mogle u slučaju nekvalitetno isporučene usluge imale pravo na reklamaciju.

U slučaju fiktivno izdanih računa koji bi služili samo za izvlačenje novca iz proračuna putem povrata, rješenje je vrlo jednostavno – kada se izvršava povrat novca po računu, taj račun se automatski registrira u bazi podataka Porezne uprave te se izdani račun vodi kao naplaćen za određeni obrt ili trgovačko društvo i u skladu s tim na njega se naplaćuju doprinosi i porezi za navedenu pravnu osobu.

Siva ekonomija vrijedi milijarde kuna - zamislite koliko bi se više moglo naplatiti poreza i doprinosa s ovom akcijom i mjerom. Kratkoročno punjenje proračuna na zadovoljstvo svih.

Ana

Smanjiti plaće i druge povlastice saborskih zastupnika i drugih državnih dužnosnika. Ograničiti troškove telefoniranja, vožnje, reprezentacija. Ukinuti Mesićev ured, ukinuti savjetnike po zavodima za zapošljavanje, po ministarstvima i drugim ustanovama i institucijama. Ne dopustiti korištenje osobnih vozila u privatne svrhe, kao primjerice Hrvatske vode, Vodovod i kanalizacija..............

Matej H

Ugasiti ministarstvo kulture te napraviti cost-benefit analizu galerija i muzeja. Ukoliko posluju s gubitkom dati ih u koncesiju. Ista stvar s nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Uvesti ravan porez na dohodak od 15% uz povećanje neooporezivog dijela. Primjeri iz svijeta (npr. rusije) govore da uvođenje nižeg i ravnog poreza povećava porezni prihod

Smanjiti broj županija za 2/3, srezati općine.

Prestati financirati klubove, udruge te religijske organizacije.

Srezati nepotrebne škole poput onih za trgovca i konobara (školovati te ljude tri godine košta).

Informatizirati javnu upravu

Napraviti taktički outsourcing gdje god je moguće, npr. čuvare državnih objekata.

Uvesti obrazovne vaučere te smanjiti obujme javnih fakulteta.

Uvesti LED rasvjetu i solarne panele gdje je moguće.

Angažirati ljude koji su na socijalnoj pomoći te ilegalne imigrante da obavljaju komunalne djelatnosti.

Srezati poticije seljacima (Novi Zeland je ukinuo poticaje, kompletno te su srezali javnu upravu za 2/3, od njih se štošta može naučiti)

Legalizirati te oporezivati prostitutke i drogu.

Poboljšati položaj hrvatske u doing business rangu svjetske banke.. investicije=prihod

Ako je političarima teško rezati, treba uvesti nešto nalik balanced budget amandement, da bude protuustavnu imati proračunski deficit, dakle da moraju nasilno izbalansirati proračun..

Dati vojnu opremu i oružje na iznajmljivanje turistima. Npr. u Kambodži je jako popularno platiti da možeš pucati iz strojnice na vojnom poligonu. U Rusiji, ratno zrakoplovstvo nudi vožnju MIGom turistima.

Riješenje nije u daljnjem dizanju poreza, mora se rezati.

Max

1.Ozakoniti konzumaciju marihuane na Hvaru, Visu i Pagu, i još ponekom otoku, strogo kontrolirati proizvodnju i prodaju i striktno naplatiti PDV od prometa marihuane

2. Uvesti radnu obavezu na primatelje socijalne pomoći na komunalnim i humanitarnim poslovima

3. Ukinuti financiranje udruga bez projekta i aktivnosti

4. Uvesti porez na plaže za turiste - naplaćivati obavezne dnevne ulaznice( 10kn po osobi) i ubirati 50% PDV-a - ulaznice mogu biti poput razglednica ili nekog sitnog suvenira

5. Utvrditi što rade silni savjetnici i bivši direktori u javnim i državnim poduzećima i podijeliti otkaze onima koji ne rade ništa

6. Ukinuti kriterij stručne spreme u javnoj upravi i uvesti obavezno polaganje stručnih domenskih certifikata ( financije, javna nabava, ... ) tako da osobe s SSS mogu napredovati i biti konkurencija lijenim i zaštićenim podobnima sa tko zna kako stečenim VSS-om

7. Naplatiti porez na nogometne transfere

8. Uvesti OpenSource software u državu u javna poduzeća umjesto Microsofta

9. Ukinuti sve državne agencije bez rezultata

10. Javno osuđivati i objavljivati imena direktora državnih poduzeća koji naprave gubitak i doživotno im zabraniti zapošljavanje na takvim poslovima

11. Uvesti obavezno dvostruko školovanje za studente ( dipl.politolog + vrhunski kuhar ili autolimar )

12. Kontrolirati marže na strateške namirnice ( kruh, meso, ... ) i uvesti dodatne poreze na ekstra profite

13. Investitorima dati u besplatnu koncesiju na 30 godina sve državne objekte na moru koji nisu u funkciji

14. Znatno povećati trošarine na gorivo za osobne automobile

... ima toga još puno :)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:46