KRUPNI TRANSFER

Prije tri mjeseca tvrdio je da se umorio i da ide u mirovinu, a sad želi u Ustavni sud...

Njegova kandidatura signalizira da HDZ ne odustaje od dosadašnje prakse - u taj Sud instalira ljude od najvišeg stranačkog povjerenja

Dražen Bošnjaković

 Goran Mehkek/Cropix

Čini se da svjedočimo jednom od krupnijih transfera iz politike u Ustavni sud: donedavni saborski zastupnik HDZ-a Dražen Bošnjaković ipak se natječe za suca Ustavnog suda.

Bošnjaković je u proteklom sazivu Sabora bio predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav te član DSV-a iz reda zastupnika, iza njega je više saborskih mandata, a u dva navrata, u Vladi Jadranke Kosor i prvoj Vladi Andreja Plenkovića, bio je i ministar pravosuđa. Njegova kandidatura u saborski Odbor za Ustav stigla je u utorak, među sedam prijava poslanih poštom u posljednjim danima javnog poziva.

Uz Bošnjakovićevu, u utorak su u Sabor stigle prijave još pet odvjetnika - Mladena Sučevića, Dinka Jakelića, Katarine Jukić Jakopič, Hrvoja Jukića i Nade Mikulandre - te izvanrednog profesora kaznenog prava sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Aleksandra Maršavelskog. Time se ukupni broj kandidata za deset mjesta u Ustavnom sudu popeo na 52, što znači da za jedno mjesto konkurira pet kandidata, a moguće je da će sljedećih dana pristići i još neka prijava.

No vratimo se na Dražena Bošnjakovića. Taj za pravosuđe bitan HDZ-ov čovjek je nakon raspuštanja prošlog saziva Sabora obavio zanimljiv manevar: nije ga bilo ni na jednoj stranačkoj listi HDZ-a na izborima za sadašnji Sabor pa ga je novinar Jutarnjeg lista nazvao i pitao što se događa.

image

Dražen Bošnjaković i Damir Habijan

Damjan Tadic/CROPIX

"Idem u mirovinu. Dugo sam bio u politici, što u Saboru, što ministar. U prvom mandatu otvorili smo i zatvorili poglavlje 23, u drugom mandatu je isto bilo puno izazova, od sustava ovrha, zaštite žrtava nasilja u obitelji, spojili smo općinske i prekršajne sudove... To je posao koji iscrpljuje i mislim da je pravo vrijeme za mirovinu", izjavio je početkom travnja ove godine Bošnjaković.

Međutim, dva mjeseca poslije, u lipnju, na naše pitanje namjerava li se kandidirati za Ustavni sud, dao nam je krajnje neodređen odgovor: "To ne znam, u ovom trenutku neću spekulirati". Samo tri mjeseca nakon izjave da se umorio i da ide u mirovinu, evo ga među kandidatima za Ustavni sud, za mandat od osam godina.

U ranu jesen ove godine, kad se očekuje izbor deset ustavnih sudaca, vidjet ćemo je li se Bošnjaković u utrku za Ustavni sud upustio tek da bi sudjelovao ili je njegov izostanak sa stranačke izborne liste za sadašnji saziv Sabora bio taktički potez HDZ-a - da njihov važan stranački čovjek u Ustavni sud ne uđe ravno iz saborskih klupa, nego nakon barem kratkog razdoblja "hlađenja".

Bošnjakovićeva kandidatura za Ustavni sud signalizira da HDZ ne odustaje od dosadašnje prakse - da u taj Sud instalira ljude od najvišeg stranačkog povjerenja. Predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću u listopadu iduće godine istječe drugi uzastopni mandat na tom Sudu, pa će biti zanimljivo vidjeti je li upravo Draženu Bošnjakoviću HDZ namijenio ulogu njegova dostojnog nasljednika. I Šeparović je, podsjetimo, bio HDZ-ov ministar pravosuđa, a zatim i šef krovne obavještajne službe HIS.

Iz SDP-a i Možemo! poručuju da u međusobnim razgovorima bruse kriterije za buduće suce Ustavnog suda, a jedan od ključnih je, obećavaju, da taj Sud više neće biti mjesto za uhljebljivanje isluženih stranačkih kadrova. U toj praksi uhljebljivanja posebno je snažan doprinos, uz HDZ, dao i SDP: samo u posljednjoj velikoj smjeni ustavnih sudaca, u proljeće 2016., troje je ustavnih sudaca u taj Sud otišlo ravno iz saborskih klupa: HDZ-ov Davorin Mlakar te SDP-ovi Ingrid Antičević Marinović i Josip Leko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 15:30