INTERVJU - MIŠEL JAKŠIĆ

PRIJE DVA TJEDNA POKRENUO LAVINU, A DANAS SE USPROTIVIO PISMU KOJIM SE TRAŽI BERNARDIĆEVA SMJENA 'Nisam stao ni na čiju stranu, pa ni Bernardićevu!'

Mišel Jakšić i Davor Bernardić
 CROPIX

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić prije dva tjedna je dao intervju Telegramu kojim je pokrenuo seriju javnih nastupa SDP-ovaca nezadovoljnih načinom na koji Davor Bernardić vodi stranku i koji traže njegovu smjenu.

Poruka koju je prvi uputio Jakšić bila je da Bero, iako su njih dvojica prijatelji, mora otići s čela stranke. Sada se, pak, pridružio onim SDP-ovim gradonačelnicima koji ne odobravaju javni poziv Bernardiću da odstupi, te traže da se na njih ne vrši pritisak da poptišu pismo kojim se Bernardića poziva na ostavku.

Razgovarali smo s Jakšićem kako bi pojasnio svoje stavove i odgovorio na ključno pitanje - je li promijenio stranu i priklonio se Bernardiću.

Nakon pisma skupine SDP-ovih gradonačelnika i načelnika u kojem inicijatore smjene Davora Bernardića molite da prestanu raditi pritisak na vas, pozivate ih da prestanu sa sukobima, te da stranačke probleme rješavaju unutar stranačkih tijela stječe se dojam da ste stali na Bernardićevu stranu. Je li točan?

- Naša jedina strana je ponovno jak i pobjednički SDP. Okupili smo se jer svojim radom i rezultatima koje postižemo na izborima u našim lokalnim sredinama pokazujemo da znamo u kojem smjeru SDP treba ići.

Danas, SDP na nacionalnom nivou očito ide u krivom smjeru što i mi potvrđujemo svojim pismom. Tako da ne vidim čime smo to stali na bilo čiju stranu, pa i Bernardićevu. Došlo je vrijeme da podjele prestanu.

Koliko je vaš potpis na spomenuto pismo u koliziji s nedavnim intervjuom u kojem ste iznijeli niz kritika na račun Davora Bernardića i njegovog vođenja SDP-a, ali i na račun cijelog stranačkog vodstva?

- Dapače, ovo pismo je nastavak svega onoga što sam tada rekao. Stanje u stranci nije dobro, dolazi do pada povjerenja građana u naš SDP i želja nas gradonačelnika kao i brojnih drugih naših kolega je da SDP pokaže da je jasna alternativa, sposobna na izborima pobijediti nesposoban HDZ i premijera Plenkovića koji iz dana u dan pokazuje da nema ni hrabrosti ni volje za bilo kakve reforme koje bi ovu državu pomaknule na bolje. Moramo promijeniti sebe i našu stranku na bolje kako bismo donijeli nove pozitivne promijene ovoj zemlji. To građani očekuju od nas.

Kako bi se po vama trebala riješiti kriza u SDP-u?

- Očigledno je da nam se dogodio totalni gubitak povjerenja i komunikacije u samome vodstvu, ali i među članstvom. To možemo riješiti samo otvorenim razgovorima na tijelima stranke uz uvjet da si priznamo da nije dobro i da ovako više ne ide.

Kao što smo naveli u pismu, taj razgovor mora donijeti ili promjenu predsjednika, ili vodstva, ili cijelog vodstva, ili izbore, ili pak neko treće rješenje. No, samo na taj način ćemo opet pokazati odgovornost prema građanima i moći ćemo jasno artikulirati naše politike prema ljudima koji u SDP-u vide zadnju nadu za bolju Hrvatsku.

Davorko Vidović je izjavio da bi inicijatori "pobune" protiv Bernardića, dakle Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Vojko Obersnel i drugi, trebali snositi sankcije. Slažete li se s njim i hoće li biti izbacivanja iz SDP-a?

- Ne slažem se s kolegom Vidovićem i protiv sam izbacivanja. Demokratska smo stranka i možemo razgovarati jesu li medijski istupi bilo koga od nas ispali nesretni, nespretni ili poticajni, ali želim vjerovati da je svaki istup usmjeren prema tome da budemo bolja i jača stranka.

Kad riješimo krizu povjerenja i komunikacije koju očito imamo, mislim da neće biti niti potrebno da vodimo ovakve rasprave.

Šteta je samo slike koju šaljemo prema građanima jer od ovoga svega se u našoj zemlji neće bolje živjeti, ali možda je ovo sve početak izlaska iz krize u koju je naša stranka zapala.

Tko je najodgovorniji za ovakvo loše stanje u SDP-u?

- Odgovorni smo svi, s time da se reciprocitet krivnje ipak dijeli od vrha stranke prema članovima.

Tko bi bio najbolji predsjednik stranke?

- Najbolji predsjednik stranke bi bio onaj iza kojeg smo spremni stati kao članovi. Mislim da nam treba stabilizacija i već sam nekoliko puta naglasio da bi možda najbolji stabilizacijski predsjednik bio Zlatko Komadina. No, ne želim prejudicirati nikakve odluke stranačkih tijela i članstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:26