RAT NA TRŽNICI

PRIJAVILA OPG ŠVERCERE PA ONI PRIJAVILI NJU Zviždačica s placa pod istragom Carine zbog kupljene kašete salate!

 Jure Mišković / CROPIX

Drita Dunatov, vlasnica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) koja je javno upozorila da zadarskom Gradskom tržnicom vladaju šverceri – našla se pod istragom Carinske inspekcije nakon što su je kolege prijavile da je i sama kupila salatu na veletržnici, piše Zadarski.hr.

- Nakon mog zadnjeg istupa Carina uopće više nije dolazila na tržnicu. Ja sam uputila prijavu za jednog gospodina koji nema svoje proizvodnje ama baš ništa, a prodaje sve na svom štandu, od voća do povrća i nitko mu ništa ne može. Prijavila sam ga carinskoj ispostavi na njihov besplatan broj, da bi me službenik pitao adresu i OIB čovjeka kojega prijavljujem. Rekao je i da će trebati najmanje šest dana da moja prijava stigne od Zagreba do Zadra. Kasnije sam razgovarala s drugim službenikom koji se ispričao zbog takvog postupka kolege i rekao da ne trebam javljati adresu i OIB i da će prijava do Zadra stići za tri minute - kaže Drita.

A onda se i sama našla na udaru te iste inspekcije.

- Mislim da su meni došli odmah nakon prijave. Mene su prijavili kolege – šverceri nakon što sam na veletržnici kupila jednu kašetu salate kristalke. Jesam, kupila sam je. To sam učinila možda dva-tri puta u životu, zadnji put prije godinu i po dana sam bila na veletržnici. Oni je kupuju i preprodaju svakoga dana, ne samo salatu već i sve ostalo. Odlučila sam poslušati savjet koji su mi svi davali nakon javnih istupa: što ti to treba, šuti i sama švercaj. I odmah mi je nakon dan – dva došla Carina na štand. Popisali su što imam i sad bi nakon toga trebala doći i poljoprivredna inspekcija. A na svom štandu nisam imala ništa što inače nemam na svojim njivama. I niti jednoj svojoj mušteriji nisam rekla da je to moja salata, već da je plastenička – kaže Drita Dunatov.

Da bi prodala vlastitih 15 artrikala koje ima u proizvodnji, mora imati i kristalku koja je udarni artikal kao i blitva. Kupci su se razmazili i žele sve kupiti na jednom mjestu, bez obzira koje je godišnje doba i kada čega uopće ima u domaćoj proizvodnji, pa čim nešto fali u ponudi na štandu, trpi prodaja i svih ostalih artikala, a proizvodnja ima stalne troškove... Sad ima problema i s kolegama na tržnici.

- Gospodin kojega sam prijavila, iduće jutro me dočekao na pijaci kad još nikoga nije bilo i vikao za mnom da se gubim s pjace, da više ne dolazim, da ću ja njega prijavljivati, psovao mi je oca, majku... I ostali čim im dođe inspekcija misle da ih ja prijavljujem, a zapravo to radi mnogo njih, prijavljuju jedni druge zbog konkurencije.Nikad nisam prijavila proizvođača, ako znam da proizvodi barem 30 do 40 posto onoga što prodaje. Mislim da se to može riješiti samo tako da svi budemo fiskalni obveznici i da se točno zna koliko pojedini OPG godišnje proda, koliko novca zaradi.

Zašto bi mi bili različiti od obrtnika koji imaju razne obveze i poreze? Registracijom prihoda lako bi se utvrdilo tko prelazi 233 tisuće kuna godišnje nakon čega ulazi u sustav PDV-a. Proizvodnju je teško kontrolirati, ali je prodaju znatno lakše. Pa onda ne bi OPG šverceri imali dnevno promet 5000 kuna na štandovima, već bi ih to malo ipak obuzdalo.

Nisu oni navikli raditi na malo. Imaju oni i apartmane u Sukošanu, stanove na Višnjiku... Nikad ne idu u polje, njima se sve donese na štand, roba ih čeka, bez oranja i kopanja. Sustav je naklonjen švercerima, a ne proizvodnji koja može biti budućnost naše dice – zaključuje Drita, piše Zadarski.hr.

Lokalne tržnice još gore

- Još je gora situacija na polulegalnim odnosno nelegalnim lokalnim tržnicama na Meladi, Bilom brigu, Petrićima... tamo prodaju baše sve, od povrća do voća. I naranče su im „domaće“, sve osim banane i kokosa za koje eto ne mogu reći da su domaće.

Certifikat nama, šverc lažnima?

- Nama se sada nudi na tržnici nude certificiranje. Svi koji su pravi OPG-ovi dobili bi certifikat da su pravi, što je dobra ideja, ali nije dobra ideja da s druge strane i dalje postoje lažni OPG-ovi i da njih nitko ne dira. Što to znači, mi ćemo biti pravi OPG-ovi pa će nas inspekcije zbog toga još i više kontrolirati, od proizvodnje do sanitarne inspekcije, a lažne će tolerirati i oni će i dalje raditi nesmetano?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:06