ŠEF RADI MIMO STATUTA?

Previranja u HSS-u zbog mjesta u Saboru: Friščić svoju fotelju ponudio Bajsu, glavni tajnik stranke se žustro usprotivio

Zagreb, 041211.Parlamentarni izbori 2011. Pracenje izbornih rezulata, izborni stozer HSS-a, press konferencija predsjednika HSS-a Josipa Friscica i straniackih kandidata za sabor, Bozidara Pankretica, Marijane Petir i, Damira Bajsa i Stjepana Kozica.Na fotografiji: Bozidar Pankretic i Josip Friscic.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubašić / CROPIX

Predsjednik HSS-a Josip Friščić na vlastiti je zahtjev stavio u mirovanje svoje zastupnički mandat, te predložio da ga na tom mjestu zamijeni Damir Bajs, izabrani zastupnik u 2. izbornoj jedinici na listi HSS-a.

Na Friščićev potez danas je reagirao glavni tajnik HSS-a Nenad Matić, optuživši Friščića da je nelegitimno i mimo Statuta HSS-a jedini saborski mandat HSS-a dao Bajsu, te kazavši da to nije službeno stajalište stranke.

Kako kaže Matić, utvrđivanje saborskog zastupnika ovlast je glavnog odbora HSS-a, dok Predsjedništvo samo izvanrednim i hitnim slučajevima donosi odluke i podnosi ih glavnom odboru na potvrdu.

Matić se pozvao na Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, prema kojem politička stranka određuje zamjenika izabranog zastupnika, odnosno izabranog kandidata na listi zamjenjuje neizabranim kandidatom s iste liste s koje je izabran i zastupnik.

- Sukladno tome niti Josip Friščić nije u mogućnosti privatno dati mandat Damiru Bajsu, a niti samostalno kao predsjednik HSS-a - zaključuje glavni tajnik HSS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 11:51