PRIJAVIO HOK-U

PREVARIO GA VLASTITI ODVJETNIK ‘Sud me vratio na posao i dodijelio zaostale plaće, a on mi je to godinu dana tajio’

Kad je Zekanović napokon doznao za presudu, tvrtka je već bila u blokadi
Ninski Dracevac, 130615.Dusan Zekanovic, covjek kojeg je odvjetnik prevario i nije ga obavjestio da je dobio sudski spor.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Miskovic / CROPIX

U svibnju 2011. Dušanu Zekanoviću, strojaru u zadarskoj tvrtki Gortan Građenje, uručen je otkaz. Rečeno mu je da ga moraju otpustiti zbog smanjenog opsega posla. Zekanović je tužio tvrtku za povredu radničkih prava jer poslodavac pri otkazu nije vodi računa o njegovu stažu, dobi i njegovim socijalnim prilikama (nezaposlena supruga, troje djece i slijepi otac koje uzdržava). Sutkinja Općinskog suda u Zadru Ana Mišlov je 30. ožujka 2012. donijela presudu u kojoj je utvrdila da je otkaz Zekanoviću nezakonit te naložila njegovu poslodavcu da ga vrati na posao. Prvostupanjska je presuda nepuna dva tjedna od donošenja 12. travnja 2012. postala pravomoćna i ovršna jer je Zekanovićev poslodavac zakasnio podnijeti žalbu u zakonskom roku.

Predmet je pravomoćan

- O presudi donesenoj u moju korist godinu dana nisam imao pojma jer me moj odvjetnik Frane Grbić iz Zadra o njoj nije obavijestio. U međuvremenu sam ga više puta pitao što je s mojim predmetom, a on mi je odgovarao da se Gortan Građenje žalilo i da postupak još traje. Tek kad mi je pripravnik u njegovu odvjetničkom uredu, i to krišom, dao broj moga spisa, sam sam otišao na sud i tamo doznao da je moj predmet već godinu dana pravomoćan i da me moja bivša tvrtka prije godinu dana bila dužna vratiti na posao i isplatiti mi zaostale plaće - ispričao nam je Zekanović i nastavio: “Sudsku potvrdu u kojoj stoji da je moja presuda već godinu dana pravomoćna odnio sam odvjetniku Grbiću. Suočen s dokazima, rekao je: ‘Oprosti, pogriješio sam, ali ne brini, obeštećenje će ti za dva dana biti isplaćeno s moje odvjetničke police osiguranja’. Rekao sam: ‘Dobro, čekat ću ja i dvadeset dva dana, samo mi daj pisanu izjavu da si spreman da me se isplati s tvoje police osiguranja’. Odbio mi je dati pisanu izjavu, a s njegove police osiguranja do danas nisam dobio ništa. Kako su mu moji upiti kad će to napraviti išli na živce, prijavio me policiji za prijetnju, koju je poslije povukao. Krenuo sam u potragu za novim odvjetnikom koji će mi pomoći da naplatim svoja potraživanja, ali čim bih spomenuo ime odvjetnika koji me zastupao i iznevjerio, svi bi me odbili. Neki su to činili bez objašnjenja dok su mi drugi otvoreno rekli da se ne žele zamjeriti Grbiću jer mu je otac vrlo moćan sudac Županijskog suda u Zadru.”

Od Općinskog suda u Zadru dobili smo preslike najvažnijih dokumenata iz Zekanovićeva spisa koji potvrđuju njegovu priču. Iz spisa je vidljivo da je presuda kojom se Gortan Građenju nalaže da Zekanovića vrati na posao postala pravomoćna 12. travnja 2012., a da je nalog za ovrhu na tom sudu izdan tek godinu dana kasnije, 15. ožujka 2013.

Nezakoniti otkaz

Da je Zekanovićev odvjetnik Frano Grbić svoj posao obavio na vrijeme i zatražio izvršenje presude u travnju 2012. kad je ona postala pravomoćna, njegov bi se klijent mogao vratiti na posao i Gortan Građanje ovršiti za plaće i pripadajuće kamate koje mu je ta tvrtka zbog nezakonitog otkaza dugovala. U ožujku 2013., kad je Zekanović sam doznao za presudu, njegova je bivša tvrtka imala blokirane račune i sudski nalog za ovrhom ostao je tek slovo na papiru.

Potvrdio nam je to i stečajni upravitelj Gortan Građenja Milan Ljubičić: “U travnju 2012. na računima te tvrtke novca je bilo u izobilju, a u drugoj polovici te godine novac je nestao. Računi Gortan Građenja blokirani su 18. prosinca 2012. Potkraj 2013. nad tvrtkom je otvorena predstečajna nagodba koja je u studenom 2014. okončana stečajem. Nakon stečaja Gortan Građenje nema nikakve imovine osim nenaplaćenih potraživanja”, rekao nam je Ljubičić.

Zekanović tvrdi da je Ministarstvo branitelja u njegovo ime odvjetnika Franu Grbića prijavilo Hrvatskoj odvjetničkoj komori (HOK-u), ali da HOK nije poduzeo ništa. Službenik za informiranje u HOK-u Darko Horvat potvrdio je da je HOK 17. travnja 2014. zaprimio dopis Ministarstva branitelja kojem je priložena predstavka Dušana Zekanovića. - U priloženoj predstavci Zekanović se žali na rad odvjetnika u njegovu predmetu, ali ne navodi o kojem se odvjetniku ili odvjetnicima radi. Zato je HOK 2. svibnja 2014. zatražio da predstavku nadopuni, ali nam nikada nije odgovorio - ustvrdio je Horvat.

Nemar ili nešto drugo?

- Pa ja bih bio lud da podnesem prijavu u kojoj ne navodim ime i prezime odvjetnika na čiji rad se žalim. Naveo sam ime Frane Grbića, ali nisam navodio odvjetnike koji su me nakon što sam mu otkazao redom odbili zastupati. Oni su tražili ta imena i to im nisam slao - tvrdi Zekanović, koji je dobio i četvrto dijete.

Na pitanje misli li da mu je odvjetnik prešutio presudu iz pukog nemara ili zbog nečega drugoga Zekanović je odgovorio: “Neću nagađati, ali zaključite sami. Uz Gortan Građenje, tvrtku kći Gortan Zadar, vezuje se moćna zadarska ekipa”.

Naime, predsjednik NO-a Gortan Građenja bio je dožupan Zadarske županije Stanko Zrilić, jedan od suvlasnika poduzeća Gortan Zadar, a tijekom 2013. njezine papire češljao je i USKOK. Josip Sapunar, osumnjičenik pokajnik u aferi HAC, u jednom od iskaza USKOK-u govorio je o vezama Božidara Kalmete i Zdravka Livakovića s Gortan Zadrom i tvrtkama kćerima, a dugove prema Gortan Građenju imao je i Reno Sinovčić.

Općinski sud: Odvjetnika smo obavijestili o presudi

Zadarskog odvjetnika Franu Grbića pokušavali smo dobiti na telefon kako bismo čuli zbog čega je godinu dana šutio svom klijentu o presudi, ali nije odgovarao na pozive.

Dušan Zekonović kaže kako se pred njim opravdavao da za pravomoćnu presudu nije znao jer ga zadarski Općinski sud nije izvijestio o tome da je žalba Gortan Građenja odbačena kao nepravovaljana i da je presuda postala pravomoćna. Glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Kalendić, međutim, tvrdi da je sud Zekanovićeva odvjetnika izvijestio o donošenju prvostupanjske presude te da se odvjetnik sam bio dužan informirati o tome je li prvostupanjska presuda po isteku žalbenog roka postala pravomoćna i pokrenuti postupak ovrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 11:33