SLUČAJ IZ 1999. GODINE

PRESUDA IZ STRASBURGA 'Optuženom za silovanje dajte 14.000 eura odštete i opet mu sudite!'

Mirko L. osuđen je na temelju jedinog iskaza koji je žrtva dala istražnom sucu bez nazočnosti odvjetnika optuženog

Zbog uskraćivanja prava obrani da ispita ključnoga svjedoka optužbe, Hrvatska će Mirku L. (43), koji je 2009. bio osuđen na godinu dana zatvora, morati isplatiti 14.000 eura odštete.

Isto tako, morat će mu se ponovno suditi po optužbi za silovanje iz davne 1999. godine jer su mu postupcima hrvatskih sudova bila povrijeđena ljudska prava.

Odlučio je tako Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu prihvaćajući tužbu koju je u ime Mirka L. podnio njegov odvjetnik Milenko Umičević i u kojoj je stajalo da je konstantnim odbijanjem suda da obrani omogući ispitivanje N. J., koja je u svibnju 1999. godine u policijskoj postaji u Sesvetama prijavila da ju je Mirko L. silovao, povrijeđeno pravo okrivljenika na takozvanu jednakost oružja. Silovanje je N. J. prijavila 3. svibnja 1999. godine rekavši kako se Mirko L. ponudio da će je oko 8 sati navečer svojim automobilom odvesti kući iz lokala u kojemu je radila, no da ju je umjesto toga odveo u obližnju šumu i silovao u automobilu. Prema vlastitoj prijavi, djevojka ga je zatim zamolila da je odveze u jedan noćni klub, što je on i učinio. Djevojka je, međutim, otišla policiji i prijavila silovanje, a Mirko L. je odmah uhićen i odveden istražnom sucu. Međutim, sudac ga je pustio da se brani sa slobode, a na ispitivanju je Mirko L. priznao da je s djevojkom imao seksualni odnos, no tvrdi da nije bilo prisile.

Liječničkim pregledom djevojke također nisu pronađene ozljede koje bi nedvojbeno ukazivale na to da je silovana. Sud je protiv Mirka L. ubrzo otvorio istragu zbog silovanja, a N. J. je 9. srpnja 1999. godine ispitana kao svjedok. Pred istražnog suca došla je u pratnji odvjetnika te je u iskazu ponovila da ju je Mirko L. silovao. Ni osumnjičenik niti njegov odvjetnik nisu bili obaviješteni o ispitivanju.

To je, ispostavit će se, do dana današenjeg bio njezin jedini iskaz. Naime, kad je suđenje 2003. godine počelo, otkrilo se da se djevojka odselila te da živi u Španjolskoj. Na prvom suđenju koje je trajalo od 2003. do 2006. godine, usprkos inzistiranju obrane da se žrtvu pronađe i ispita na sudu, to nije učinjeno jer sud nikako nije uspio naći njezinu adresu.

Obrana je čak u jednom trenutku raspolagala informacijom da djevojka živi u Nizozemskoj, međutim nizozemska policija nije je uspjela pronaći. Mirko L. je tako na osnovi njezina ranijeg iskaza, danoga pred istražnim sucem, osuđen na godinu dana zatvora.

Međutim, Vrhovni sud ukinuo je presudu, ali ista priča se ponavlja i na drugom suđenju od 2008. do 2009. godine. U rujnu 2008. Interpol je uspio pronaći djevojku te je sudu dostavljena njezina adresa u Madridu. Sud ju je pozvao, no ona se pozivima nije odazivala. Međutim, u veljači 2009. sudsko vijeće je po svemu sudeći izgubilo živce i odlučio presjeći cijelu stvar. Mirko L. ponovno je nepravomoćno osuđen na jednogodišnji zatvor.

Usprkos daljnjem inzistiranju da se obrani mora omogućiti da svjedoka neposredno sasluša, presudu je ovoga puta potvrdio i Vrhovni sud, a Ustavni sud je nedugo zatim odbio i ustavnu tužbu osuđenika.

Nakon svega toga Mirko L. je upućen u zatvor na izdržavanje jednogodišnje kazne, koju je i odslužio. No, krajem 2010. podnio je tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:26