KARIJERA

Presuda generalima: Svi njihovi klijenti u Haagu dobili su višegodišnje kazne

ZAGREB, HAAG - Alphons Orie jedan je od najiskusnijih haaških sudaca, jer je tamo praktički od početka, no ni odvjetnicima obrane trojice optuženih hrvatskih generala ne nedostaje iskustva.

Pomaganje u silovanju

Luka Mišetić prvi je put akreditiran u Haagu 1997., kad je preuzeo obranu Ante Furundžije, jednog od optuženih pripadnika HVO-a iz Viteza, poslije osuđenog na 10 godina zatvora zbog pomaganja u silovanju.

VELIKI SPECIJAL: Haška presuda hrvatskim generalima

Mišetićev prijatelj Tomislav Kuzmanović, koji sad zastupa generala Markača, krajem devedesetih branio je Zdravka Mucića, zapovjednika logora Čelebići, osuđenog na devet godina zatvora. Mucić, iako Hrvat, našoj je javnosti manje poznat jer je uhićen u Austriji 1996. pa nije bilo potrebno raditi pritisak na Hrvatsku da ga izruči.

Umro u zatvoru

Sudilo mu se u grupi Hrvata i Bošnjaka optuženih za zločine nad Srbima u Konjicu 1992. Veliko iskustvo ima i Goran Mikuličić koji s Kuzmanovićem brani Markača.

Branio je Zlatka Aleksovskog, bivšeg zapovjednika zatvora HVO-a u Busovači, uhićenog u Hrvatskoj 1996. i osuđenog na sedam godina zatvora. Mikuličić je branio još jednog Hrvata iz “Viteške skupine”, Marija Čerkeza, zapovjednika brigade HVO-a u Vitezu, kojemu se sudilo zajedno s Darijem Kordićem koji je dobio 25 godina zatvora, a Čerkez “provukao” se s kaznom od šest godina.

Ni Čermakovi branitelji nisu bez iskustva: britanske odvjetnike Stevena Kaya i Gillian Higgins - koji u sudnicu neće ući bez bijelih vlasulja - sud je bio dodijelio kao pravne pomoćnike Slobodanu Miloševiću, koji se branio sam i koji je umro prije presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:34