NITKO NIŠTA NE ZNA

Prenatrpane ćelije na splitskim Bilicama: U protekla četiri mjeseca umrla su tri zatvorenika. Zašto?

Dugogodišnji ravnatelj Tihomir Jakelić je smijenjen, a na njegovo mjesto došao je Marinko Bujas iz Zadra
 Klarić/CROPIX

SPLIT - Gledao je televiziju, otišao na spavanje, a kada su u subotu ujutro došli po njega, ustanovili su da je mrtav. Tako je 35-godišnji Splićanin I.V. na izdržavanju prekršajne kazne postao treći zatvorenik u pet mjeseci koji je preminuo u splitskom zatvoru Bilice.

Tajili smrt u prosincu

U studenome prošle godine tamo je preminuo i Riječanin Hrvoje M. (27), koji je služio kaznu zbog raspačavanja marihuane. Tijekom šetnje u dvorištu preminuo je od aritmije srca. Najveći skandal dogodio se u također lani u studenome kada su zatvorenici obavijestili novinare da je od predoziranja heptanonima u ćeliji nakon 18 sati muka umro Šibenčanin Marko Bauk (33). Čuvari su zadužili ‘cimere’ da bdiju nad njim. Uprava za zatvorski sustav o tome nije izvijestila javnost. Utvrđeno je da je ovisnik bio na pregledu u bolnici i da pregled nije pokazao komplikacije, no 18 sati kasnije je preminuo.

Na splitskim Bilicama u prosjeku godišnje prirodnom smrću umre ili počini samoubojstvo po jedan pritvorenik. Česti su i slučajevi samoozljeđivanja. Iako službeno nije potvrđeno da je zbog brojnih skandala i incidenata ravnatelj Tihomir Jakelić smijenjen, od ovog mjeseca zamijenio ga je Marinko Bujas, dosadašnji šef osiguranja zatvora u Zadru. Jakelić zasad obavlja dužnost njegova pomoćnika. Iz Uprave za zatvorski sustav objasnili su da je razlog smjene redovita rotacija upravitelja koja je dogovorena nekoliko mjeseci ranije. Bilice su prekapacitirane, kao i ostali zatvori u Hrvatskoj, a osim gužve u ćelijama, premalenog broja čuvara i loše hrane, splitski zatvor stalno su potresali skandali poput onog u kojem je prošle godine otkriveno da je zatvorski čuvar za malene novčane naknade zatvorenicima švercao mobitele. Metode šverca droge i zabranjenih stvari također su poznate: u zapakiranoj kutiji sa keksima - marihuana, u mlijeku alkohol, u narančama i banananama heroin.

Prenatrpane ćelije

Prema posljednjem Vladinom izvješću o stanju u hrvatskim zatvorima iz lipnja prošle godine, u zatvorima i kaznionicama ima mjesta za 3351 zatvorenika ili pritovrenika, a njihov stvarni broj je 4891.

Svake godine u prosjeku se u dogodi deset napada zatvorenika na službenike. Zatvori su prenapučeni.

Što se držanja nedopuštenih stvari tiče, godišnje se službeno kod zatvorenika nađe stotinjak mobitela. PRije četiri godine nađeno je 2116 noževa, a 2009. samo 87.

Prije četiri godine nađeno je 20 grama heriona i 105 grama marihuane, a lani samo 3,5 grama heroina i 18,6 grama marihuane. Prvi ecstasy nađen je tek 2009., i to 93 tablete.

Samoubojstva, incidenti i mito u splitskim ćelijama

19. ožujka 2011.

I. V. (35) preminuo nakon noći provedene u zatvoru. Sumnja se na prirodnu smrt.

20. prosinca 2010.

Marko B. (33) nakon povratka od liječnika, 18 sati je umirao u ćeliji. Predozirao se heptanonima.

10. studenoga 2010.

Hrvoje M. (27), diler marihuane, zbog srčane aritmije preminuo dok je bio u šetnji u dvorištu.

kolovoz 2009.

Kod dilera Dejana Martedića iz Splita nađen mobitel marke Samsung, punjač i SIM kartica.

lipanj 2009.

U ćeliji koju je s još šest osoba koristio korčulanski narkobos Jakša Cvitanović Cvik nađena su dva mobitela i četiri SIM kartice.

lipanj 2006.

Istražitelji USKOK-a pravosudnog su policajca optužili za mito. Zatvorenicima je dostavljao mobitele, a zauzvrat od njih uzimao novac.

Diler Jurica S. prerezao je žile na vratu i rukama i iskrvario do smrti.

Luka Pezelj, ubojica Kristine Šušnjare, krhotinama ogledala izrezao je vene, a nakon izricanja presude od 31 godinu, rezao je žile na vratu i rukama.

Mehdi Ahmeti izrazao si je podlaktice iz protesta, a Nediljko Škulje odrezao si je dio prsta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 21:19