ISPOVIJEST HVARSKOG UGOSTITELJA

PREMLAĆEN PIVSKOM KRIGLOM 'Napadač ima sudsku zabranu, približava mi se, a policija ne reagira'

Hvar, 180614.Reportaza nakon incidentnih koji se dogodio ponedjeljak navecer u restoranu Marinero gdje je od strane placenika pretucen vlasnik Frane Zuvela.Incident je eskalirao i na ulicama Hvara izmedju hvarskih ugostitelja i placenika i policije.Na fotografiji: Frane Zuvela sa sestrom Antoniom u restoranu Marinero gdje se nemili dogadja odigrao.Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
 Božidar Vukičević / CROPIX

Hvarski ugostitelj Frane Žuvela uskoro će se na Općinskom sudu u Splitu morati suočiti sa šestoricom optuženih za organiziranje i izvršenje napada u njegovu restoranu “Marinero”, na predjelu Bankete u Hvaru, ovoga ljeta, kada su ga napali šakama, pivskim kriglama i barskom stolicom, piše Slobodna Dalmacija .

Žuvela je zadobio dvije rasjekotine, na glavi i čeljusti, koje su mu sanirane s deset šavova, te hematom na čelu od debelog dna čaše, a nakon što su rastjerali goste, napadači su demolirali inventar restorana.

– Nije mi uopće ugodno biti s njima u istoj prostoriji, ali suočit ću se, neću bježati od toga. Evo, jednog od njih, Antu Markulina, srećem po Hvaru često, te je čak bio u mojoj blizini unatoč sudskoj zabrani. Prijavio sam to četiri ili pet puta hvarskoj policiji, ali oni nisu obavijestili Državno odvjetništvo jer smatraju kako nema potrebe budući da nije bilo problema prilikom tih susreta – kaže nam Žuvela, kojem još uvijek nisu do kraja zacijeljele sve ozljede.

Nakon uhićenja, nad Markulinom je određen istražni zatvor iz kojeg je pušten uz jamčevinu od 250.000 kuna i uz uvjet da se ne približava Žuveli na manje od 100 metara. Ostali optuženici također se brane sa slobode, tako da će se u sudnici njih šestorica naći nasuprot Žuvele bez pratnje pravosudne policije.

Optužnica Općinskog državnog odvjetništva u Splitu je potvrđena ni tri mjeseca od nasilnog izgreda u Hvaru. Prema njoj, organizatoru i napadačima prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora. Sljedeći korak u postupku je zakazivanje suđenja. Pekar Marijan Lekaj (40), državljanin Republike Srbije, prema optužnom aktu, potaknuo je napadače na Žuvelu. Ante Markulin, Ante Firić (23), njegov brat Sandro Firić (22), Dino Vidović (25) i Cvitko Milković (29) optuženi su za pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede.

Lekaj se tereti da je 15. lipnja preko mobitela poslao Markulinu SMS poruku: “Platio sam ti 10.000 kuna, nemoj imati milosti, nabij ih dobro i doći ćeš navečer u 10 uri, tada su oni tamo.” Državno odvjetništvo smatra kako je Lekaj mislio na Žuvelu i članove njegove obitelji s kojima se prethodno sukobio.

Markulin je radi ostvarenja navedenog plana okupio ostalu četvoricu okrivljenika s kojima je dan kasnije, oko 22 sata, došao u “Marinero”, stoji u optužnici. Zajednički su više puta šakama i nogama udarali Franu Žuvelu u glavu i druge dijelove tijela te ga gađali raznim predmetima, pri čemu je ovaj zadobio lakše tjelesne ozljede, navodi optužni akt.

‘Situacija je ozbiljna’

Građani Hvara su tijekom dva dana nakon napada organizirali prosvjede ispred triju prodavaonica obitelji Lekaj onemogućujući im normalno poslovanje u znak podrške Žuveli, koji je i predsjednik Ceha ugostitelja grada Hvara.

Upitali smo odvjetnika Nediljka Ivančevića, koji zastupa Franu Žuvelu, je li zabrinut za njegovu sigurnost na predstojećem suđenju.

– Zbog ozbiljnosti situacije, dobro je da je u kratkom vremenu podignuta i potvrđena optužnica. Ne sumnjam kako će na sudu biti poduzete sve potrebne mjere da moj klijent ne mora strahovati za svoju sigurnost – kaže splitski odvjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:18