LJUBLJANSKA BANKA

Premijerki zbog Pahora treba blaži Rohatinski

Upravo zato što gospodin Rohatinski ima čvrst stav, ne bih unaprijed ništa komentirala. Nakon što se nađemo i razgovaramo, izvijestit ću javnost, poručila je Jadranka Kosor
 Željko Šop/Cropix

ZAGREB - Neće biti kako kaže slovensko ministarstvo vanjskih poslova, nego kako se dogovorimo Borut Pahor i ja - odlučno je rekla premijerka Jadranka Kosor za HTV i time u javnosti izazvala sumnje da će pokušati ublažiti stav guvernera Željka Rohatinskog koji je odlučan u namjeri da neće dopustiti ulazak Nove Ljubljanske banke na domaće tržište sve dok Slovenci ne isplate sav dug Ljubljanske banke hrvatskim štedišama.

Rohatinski je poznat po odlučnim stavovima od kojih ne odstupa lako, a u nekoliko je navrata ponovio da neće odustati niti od tog uvjeta.

Susret sljedeći tjedan

Bez guvernerova pristanka Jadranka Kosor ne može dopustiti ulaz te banke u Hrvatsku, pa je najavila da se namjerava naći s Rohatinskim ovog tjedna. Na pitanje je li cilj sastanka ublažavanje guvernerova čvrstog stava, u Vladi nisu demantirali.

- Upravo zato što gospodin Rohatinski ima čvrst stav, ne bih unaprijed ništa komentirala. Nakon što se nađemo i razgovaramo, izvijestit ću javnost - poručila je Jadranka Kosor preko glasnogovornice Martine Banić.

Ponovila je da se nakon slovenskoga referenduma čula s premijerom Pahorom i da on niti jednom riječju nije najavio moguću novu blokadu ulaska u EU, zbog prvotnog hrvatskog odbijanja ulaska Nove Ljubljanske banke na hrvatsko tržište, te napomenula kako su u susretima u nekoliko navrata javno isticali da su sva druga pitanja, među kojima je i Ljubljanska banka, na stolu te da će o njima suvereno razgovarati i uspješno ih rješavati.

- Slovenija će uvjetovati pristanak na zatvaranje još neotvorena poglavlja o tržišnom natjecanju u pregovorima Hrvatske s Europskom Unijom ponovnim radom Ljubljanske banke u Hrvatskoj - ponovio jer nedavno glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic te dodao da je hrvatsko stajalište upitno i glede pregovaračkog poglavlja o slobodi kretanja kapitala.

- Hrvatska narodna banka neće dopustiti ulazak Nove Ljubljanske banke sve dok se ne riješi pitanje devizne štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci - rezolutno je odgovorio Rohatinski.

No, sudeći prema Kosoričinoj izjavi, izgleda da je Pahor u međuvremenu ublažio stav svog ministarstva, a vjerojatno očekuje i da Jadranka Kosor ublaži stav guvernera.

Marićev napad

Na pitanje jesu li HNB i Vlada dosad raspravljali o tom pitanju, Rohatinski je odgovorio da “i Vlada i HNB imaju autonomiju odlučivanja u sklopu svojih ovlasti, a HNB ima samostalno pravo odlučivati kojoj će banci dopustiti rad u Hrvatskoj”.

Zadnji sukob između guvernera Željka Rohatinskog i premijerke Jadranke Kosor dogodio se nakon napada HDZ-ova predsjednika Odbora za financije Gorana Marića koji je guvernera HNB-a napao zbog iznošenja izvješća o poražavajućem opsegu krize u državi. Najavio je tada da je spreman na odstup zbog novog napada HDZ-ova predstavnika. No, premijerka je ubrzo demantirala da je došlo do sukoba s Rohatinskim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:46