NAJVIŠE PRIZNANJE HRVATSKOM DRŽAVNIKU

Premijerka u ključnom trenutku ostala bez ministra pravosuđa

Hrvatski ministar pravosuđa imenovan je za pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava. Ovo imenovanje predstavlja uspjeh kako za Šimonovića, tako i za hrvatsku diplomaciju
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Ivan Šimonović, hrvatski ministar pravosuđa, imenovan je za pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava. Riječ je o najvišem imenovanju bilo kojeg hrvatskog državljana unutar sustava međunarodnih organizacija i to predstavlja uspjeh kako prof. dr. Ivana Šimonovića tako i hrvatske diplomacije.

Pregovarač u Daytonu

Šimonović je zagrebački klasičar, sin dvoje uglednih zagrebačkih sveučilišnih profesora medicine, koji je nakon završene Klasične gimnazije završio Pravni fakultet i ondje ostao kao asistent.

U početku agresije na Hrvatsku javio se kao dragovoljac u Zbog narodne garde i ondje služio dok ga nisu pozvali da preuzme mjesto pomoćnika ministra vanjskih poslova. Šimonović je, može se slobodno reći, gradio hrvatsku multilateralnu diplomaciju, bio je jedan od ključnih pregovarača u Daytonu, a zatim i s Beogradom oko Sporazuma o normalizaciji odnosa. Kao ambasador u UN-u uspješno uvodi Hrvatsku u članstvo Ekonomsko socijalnog vijeća još 1999., što je prvi veliki pravi međunarodni uspjeh Hrvatske.

Niz važnih reformi

Pokojni premijer Ivica Račan vraća ga u Hrvatsku kako bi kao zamjenik ministra upravljao sustavom, a on se sveučilišnoj karijeri vraća nakon pobjede Ive Sanadera 2003. koji nije imao druge nego se okrenuti Šimonoviću kad se pokazalo da kriminal na ulicama Zagreba radi što hoće uz HDZ-ove ministre.

Tako se Šimonović vraća kao ministar pravosuđa. Njegovo je imenovanje (kao i ono ministra Tomislava Karamarka) bilo izuzetno dobro prihvaćeno u međunarodnoj zajednici i obavio je niz važnih reformi u pravosuđu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:05