NAJOŠTRIJI SUKOB

Premijerka Kosor optužila Josipovića za insceniranje izvanrednog stanja

JADRANKA KOSOR: Hrvatska nije nestabilna zemlja. Srbija se nalazi u mnogo nepovoljnijem položaju pa se Tadić ne razbacuje terminima poput nestabilnosti

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor je optužila predsjednika Ivu Josipovića za insceniranje izvanrednog stanja kako bi destabilizirao Vladu. Jutarnjem su to prenijeli sudionici prekjučerašnjih konzultacija na Pantovčaku iz redova HDZ-a.

Ljutita premijerka

Bio je to, tvrde, dosad najoštriji i najotvoreniji razgovor premijerke i predsjednika. “Istina je da sam predsjedniku rekla kako su istupi na temu stabilnosti države nespojivi sa završetkom pregovora s EU. Prije svega, Hrvatska nije nestabilna zemlja, pogotovo ako se gleda iz perspektive drugih država u regiji. Iako se Srbija nalazi u daleko nepovoljnijem položaju od Hrvatske, predsjednik Boris Tadić ne razbacuje se olako terminima poput “nestabilnosti”.

U našem slučaju to šalje pogrešnu poruku zemljama EU: “Hrvatska je nestabilna, najbolje da još neko vrijeme ostane s druge strane schengenske granice, u društvu drugih sličnih zemalja” - izjavila je Jutarnjem tijekom jučerašnjeg dana premijerka Jadranka Kosor. Na samom sastanku, kako doznajemo, padale su i teže riječi.

Premijerka je u jednom trenutku čak i same konzultacije kod predsjednika opisala kao jedan oblik uvođenja izvanrednog stanja, a prekjučerašnji protokol kao oblik pritiska na koalicijske partnere HDZ-a da promijene stranu.

Jesen je do prosinca

“HDZ-ovi koalicijski partneri stalno su izloženi tajnim i javnim ponudama i pritiscima da iskoče iz koalicije, ali kao što vidite, ona je i dalje stabilna.

Tvrdnja da sve stranke osim HDZ-a žele izbore najesen običan je spin u tom smjeru jer, kao što znate, jesen traje do kraja prosinca, a ja sam izjavila da će izbori biti raspisani do kraja godine. Friščić se, na svoj način, također odredio za kraj godine, prema tome gdje je tu neslaganje? Možda je trebalo da se odredimo preciznije - prema kalendarskoj zimi? Žalosno je ako se vođenje politike u Hrvatskoj kod nekih svelo samo na odbrojavanje dana do izbora i na medijske spinove u trenutku kad je doista potrebno sve poduzeti da pregovori s EU završe” - tvrdi premijerka Kosor.

Tehnička vlada

Predsjednik Josipović smatrao je da Hrvatsku kroz zadnju fazu pregovora može provesi i tehnička vlada , čemu je replicirao glavni pregovarač s EU Vladimir Drobnjak, tvrdeći da je to nemoguće, u prvom redu zbog poglavlja 33. o financijama i stanju proračuna. Tehnička vlada o tome ne može pregovarati, zaključio je Drobnjak.

Premijerka Kosor rekla je da ne postoje ni politički razlozi za ubrzano raspisivanje izbora, jer je situacija u državi i parlamentu stabilna, na što je predsjednik, tvrde izvori iz HDZ-a, uzvratio kako ankete pokazuju drugačije raspoloženje u javnosti.

“Javnost smatra kako je vrijeme da Vlada ode” - navodno je replicirao Josipović. Premijerka je uzvratila kako je razumljiv pad rejtinga HDZ-ove Vlade nakon svega što je napravio Sanader, ali i da ona ne želi preuzeti odgovornost za njegove postupke. “O tome da ovo nije Sanaderova vlada najbolje govori sam Sanader, iz zatvora u Austriji” - tvrdi premijerka Kosor.

Neće nas ankete rušiti

“HDZ na vlast nisu dovele ankete, pa ga neće ni srušiti s vlasti” - zaključila je premijerka Kosor.

Razgovori na Pantovčaku, tvrde sugovornici Jutarnjeg iz HDZ-a, do kraja su zaoštrili odnose s Pantovčakom koji se, prema njihovom mišljenju, nije samo otvoreno svrstao uz oporbu, već je stao i na njezino čelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:07