SUKOB ZBOG KOSOVA

Premijerka Kosor: Boris Tadić se ljuti, a njegov ministar ide Miloševiću na grob

 Kos/CROPIX

“Zbog svega što je izjavila Jadranka Kosor ne mogu doći u Hrvatsku”, poručio je navodno srpski predsjednik Boris Tadić hrvatskom šefu države Ivi Josipoviću . Kako prenosi beogradski Blic, Tadić je to Josipoviću kazao u telefonskom razgovoru, odbivši tako njegov poziv da dođe u Dubrovnik slušati Beogradsku filharmoniju. U razgovoru je Tadić dodao da ne može dopustiti veličanje ratnih zločinaca, bez obzira na cilj, i da izjave Jadranke Kosor u Prištini ne mogu pridonijeti dobrim odnosima Zagreba i Beograda. Citirajući neimenovani izvor, Blic navodi kako je Tadić Josipoviću rekao i da sa srpske strane nije učinjeno ništa što bi poljuljalo dobre odnose sa Zagrebom.

- Trudili smo se biti fer, a to nam nije vraćeno istom mjerom - navodno je ustvrdio Tadić. Kako neslužbeno doznajemo, Josipović i Tadić su posljednjih desetak dana redovno kontaktirali, ali nije bilo riječi o Kosovu.

Na Tadićeve izjave ponovno je reagirala premijerka Kosor te rekla da je opredjeljenje službene hrvatske politike vrlo jasno - njegovanje dobrosusjedskih odnosa, te da ne misli da se radi o diplomatskom ratu. Naglasila je da hrvatska Vlada neće prihvatiti bilo kakvo miješanje u unutarnju politiku Hrvatske.

Nobilov prosvjed

- Zanimljivo je da predsjednik Tadić govori o mom nedemokratskom ponašanju, a prošle je godine tražio da se zabrani da Hrvatska slavi Dan pobjede. Ove je godine Tadić govorio o oružanom sukobu na prostoru Hrvatske, ali nije govorio istinu o povijesnim činjenicama. Ovdje se nije radilo o oružanom sukobu, nego je Hrvatska bila žrtva Miloševićeve velikosrpske agresije, a tenkovi su iz Beograda krenuli razarati Vukovar. Tadić istovremeno ne vidi ništa loše u tome da njegov ministar u vladi polaže vijenac na grob Slobodana Miloševića, tiranina i krvoloka, koji je odgovoran za Srebrenicu, za razaranje u Hrvatskoj i BiH i druge zločine. Mi smo oslobodilačkom akcijom Oluja pomogli da se otvore demokratski procesi u Srbiji. Mi tu državu doživljavamo kao prijateljsku susjednu državu, gradit ćemo i dalje mostove, ali ćemo voditi svoju unutarnju i vanjsku politiku - poručila je Kosor.

Državni tajnik za politička pitanja u MVPEI-ju, Mario Nobilo, izrazio je nezadovoljstvo srpskom veleposlaniku Stanimiru Vukičeviću zbog neprihvatljivih i uvredljivih izjava Borisa Tadića te srpskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića.

Zaštita svih prava

- Zauzimamo se za zaštitu svih ljudskih i manjinskih prava u Republici Kosovo te za obnovu dijaloga između Beograda i Prištine - istaknuo je Nobilo i dodao: - Ostvarivanje euroatlantske perspektive najbolja je garancija da se više nikad neće ponoviti agresija koju je provodio Slobodan Milošević - poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:32