POTRAGA ZA SLAMKOM SPASA

Premijer: Nismo rekli zadnju riječ o PDV-u i porezu na imovinu. O svemu ćemo otvoreno razgovarati

Milanović i Čačić su u Sisku poručili su kako država mora stvoriti uvjete za poslovanje Željezare i Herbosa
 FACEBOOK

SISAK - Nismo došli s obećanjima, nego da vidimo što možemo učiniti da se gospodarstvo oporavi. Odlazimo sa zabrinutošću, ali i optimizmom. Obaveza je države da stvori uvjete za poslovanje tvrtki i na tome počinjemo raditi odmah - rekao je premijer Zoran Milanović nakon sastanka koji je zajedno s ministrom Čačićem održao s čelnicima Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska i sindikata.

Čačić je najavio da će Vlada nastaviti pregovore s američkim CMC-om kako bi se Željezara Sisak što prije osposobila za tržišnu utakmicu.

U međuvremenu će država izdati i sve potrebne dozvole za rad nove čeličane, koje su dosad manjkale.

Dogovoreno je da će se u roku od 3 mjeseca izdati uporabna dozvola za visoku peć koju HEP nije izdao, i dozvola za trafostanicu u vlasništvu Željezare.

To su preduvjeti za prodaju sisačke tvrtke. Premijer je najavio da će to biti riješeno u roku od mjesec dana.

Riješit će se, i to u roku od mjesec dana, gordijski čvor infrastrukture zajedno s gradom i HEP-om, zaključio je premijer.

Također će se za mjesec dana riješiti i problem opskrbe energentima svih proizvođača koji su energetski bili "naslonjeni" na željezaru.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić najavio je i formiranje posebnog tima koji bi vodio brigu o Željezari, Herbosu , ali i drugim sisačkim tvrtkama u problemima.

Vlada nije rekla zadnju riječ kada su u pitanju izmjene PDV-a i uvođenje poreza na imovinu, no želim istaknuti da ukupno porezno opterećenje neće rasti, izjavio je danas u Sisku premijer Zoran Milanović nakon razgovora o problemima sisačkoga gospodarstva.

Komentirajući jučerašnju izjavu Damira Kajina (IDS) kako je najava povećanja PDV-a i uvođenja poreza na imovinu promašaj, premijer Milanović je rekao kako je dobra stvar kod Kajina što nikada ništa ne radi iza leđa, ali da je problematika porezne reforme puno kompleksnija.

- Nismo rekli zadnju riječ oko PDV-a, a osim povećanja opće stope najavljene su i neke smanjene stope, koje idu na ruku upravo regiji odakle je Kajin, naglasio je Milanović, vezano uz najavu smanjenja PDV-a za turizam.

- Svjesni smo da bi uvođenje poreza bio prilično brutalan udar na džepove velikog dijela srednje klase, a možda sada nije najsretniji trenutak za to, rekao je premijer Milanović.

Premijer Milanović je apelirao da se o toj problematici otvoreno razgovora jer Vlada ništa neće lomiti preko koljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 18:42