OSTVARENJE SNOVA

Preko ‘fejsa’ skupila novac za studij

Kada su rođaci iz Australije vidjeli da skuplja novac za studiranje, javili su joj da mirno spava jer su oni skupili dovoljno

ZAGREB - Da od snova nikad ne treba odustati ovih su se dana na vlastitoj koži uvjerile Josipa Jurić, maturantica zagrebačke Klasične gimnazije, i njezina mama Beti Gal-Jurić.

Međunarodni odnosi

Josipa je ove godine na veliku radost svoje obitelji, primljena na prestižno britansko Sveučilište St. Andrews (na kojem su se upoznali Kate Middleton i princ William) na studij Međunarodnih odnosa i klasičnih studija.

Hladan tuš

A kako su školarina i životni troškovi previsoki za njezinu obitelj, djevojka se još u travnju obratila za pomoć brojnim tvrtkama te hrvatskoj Vladi. Niti iz jedne tvrtke nije dobila odgovor, a iz Ministarstva obrazovanja stiglo je, pak, neformalno obećanje kako će joj država platiti barem dio školarine, no onda je uslijedio hladan tuš. “Ministarstvo ne raspolaže proračunskim sredstvima za pojedinačno stipendiranje školovanja u inozemstvu”, stoji u dopisu koji je Josipa primila prije tri dana. Srušio joj se cijeli svijet.

Ostalo joj je još, ispričala je u subotu, samo tjedan dana da skupi 160.000 kuna (13.500 funti za školarinu te još 5400 funti za smještaj i osnovne troškove). U protivnom neće dobiti studentsku vizu.

Mama otvorila stranicu

No, njezina mama nije gubila nadu. Na Facebooku je otvorila stranicu “Pomozi Josipi da ode na faks snova” te pozvala znane i neznane da im pomognu te je priložila svoj devizni i žiro račun. Do jučer u podne podržalo ih je 77 prijatelja.

Na Josipinu sreću apel su vidjeli i rođaci iz Australije koji su odmah krenuli u akciju. Josipi su javili da može mirno spavati jer su oni prikupili dovoljno novca za studij. Djevojka će na kraju otputovati u Veliku Britaniju, no pitanje je želi li se još uvijek, kako je napisala u dopisu Vladi, vratiti u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:52