SPOR SA SLOVENIJOM

'PREGOVORI S HRVATSKOM SU PRI KRAJU!' Janša o pitanju Ljubljanske banke

(FILES) A file photo taken on January 24, 2013 shows Slovenian Prime Minister Janez Jansa giving a press conference in Ljubljana a day after a junior partner from Slovenia's ruling coalition quit the center-right government, a move that strips the alliance of its majority and potentially pushes the country toward a political crisis. Jansa notified on February 1 the eurozone country's parliament he would take over the finance ministry temporarily after Janez Sustersic's resignation last week. Sustersic and Justice Minister Senko Plicanic resigned following their Civil List (DL) party's decision to quit Jansa's center-right five-party coalition. AFP PHOTO / JURE MAKOVEC
 AFP

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša pojasnio je u subotu imenovanje člana svog kabineta pregovaračem za pitanje Ljubljanske banke znakom da se ti pregovori s Hrvatskom, koji su u završnoj fazi, prebacuju na višu razinu.

"Sada se više ne radi o razini ministara vanjskih poslova nego o razini opunomoćenika predsjednika vlada. To naravno mogu biti i ministri, no ja sam se odlučio da za opumoćenika imenujem državnog tajnika u mom kabinetu Tonu Kajzera", izjavio je Janša kasno u subotu, javila je Slovenska tiskovna agencija STA.

U izjavi novinarima u Rogaškoj Slatini, gdje je boravio na proslavi obljetnice svoje stranke, Janša je rekao da se je s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, s kojim će se sastati 10. ožujka, dogovorio za višu razinu pregovora koji su u završnoj fazi.

Svoju odluku da u pregovore s Hrvatskom o pitanju Ljubljanske banke uključi člana svog kabineta umjesto ministra vanjskih poslova Karla Erjavca Janša je protumačio potezom kojim se osigurava kontinuitet u pregovorima , s obzirom na to da Erjavec koji je predsjednik Demokratske starnke umirovljenika (DESUS) krajem idućeg tjedna izlazi iz vlade, a njegova stranka napušta vladajuću koaliciju.

"DESUS za idući tjedan najavljuje izlazak iz vladajuće koalicije, a s obzirom da je proces u zaključnoj fazi ovim želimo jednostavno osigurati kontinuitet", rekao je Janša.

Slovenski premijer tvrdi da se na imenovanje člana svog kabineta za pregovarača o Ljubljanskoj banci odlučio zato jer je od hrvatskih predstavnika prilikom svakog susreta dobivao pitanja o ministru vanjskih poslova Erjavcu kao pregovaraču, s obzirom na njegove česte izjave o odlasku iz vlade.

To je po Janšinim riječima u pregovorima predstavljalo smetnju.

Janša je ustvrdio da se zapravo ne radi o oduzimanju ovlaštenja Erjavcu, kako su potez kritizirali neki pravnici s obzirom na to da je Erjavec još uvijek ministar i član vlade, a premijer nije parlamentu predložio njegovo smjenjivanje.

"To nije slučaj oduzimanja ovlasti ministru. Svaki predstavnik države koji se susreće s izaslanstvom druge države u razgovorima od sadržajnog značaja treba za to imati posebno stajalište, odnosno odobrenje svoje vlade", rekao je Janša, dodajući da je od hrvatske strane u tom smislu dobivao pitanja o Erjavčevom pregovaračkom statusu s obzirom na njegove najave o napuštanju vlade, te da se imenovanjem Kajzera za slovenskog pregovarača osiguravaju kontinuitet i kredibilnost pregovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:39