RASPODJELA RESORA

PREGOVORI O NOVOJ VLASTI Oreškovićeva bi Vlada trebala imati 17 ministarstava, a MOST želi i MUP i tajne službe

Očekujemo da će pregovori biti tvrdi, rekao nam je prvog dana nove godine sugovornik iz HDZ-a
 Boris Kovačev / EPH

Uz Karamarka u pregovorima bi trebala sudjelovati i oba tajnika HDZ-a - glavni tajnik Milijan Brkić i politički tajnik Tomislav Čuljak. HDZ će, kako neslužbeno doznajemo, tom prigodom mostovcima prezentirati Vladu sa 17 ministarstava. U HDZ-u još ne žele otkrivati o kojih je točno 17 ministarstava riječ, ali ističu da su svjesni da će pregovori o podjeli resora s Mostom biti teški.

Zapravo se, kako doznajemo, razmišlja o tome da se uvede Ured za Domovinsku sigurnost pri Vladi koji bi integrirao sve sustave koji se bave sigurnošću - policiju, vojsku, obavještajne službe, civilne službe, Gorsku službu spašavanja... Zadatak tog ureda, među ostalim, bio bi koordinacija i usuglašavanje, izrada strateških dokumenata, te upravljanje u kriznim situacijama kao što su izbjeglička kriza, elementarne nepogode i slično.

- Nećemo ni mi lako popustiti, ali u slučaju da se dogovorimo da Most bude nadležan za te resore, iznimno ćemo paziti na imena, odnosno da te resore vode kvalitetni kadrovi koji znaju posao. Nema šanse da tim resorima upravljaju neki teoretičari ili profesori - kaže jedan od naših sugovornika iz HDZ-a. Drugim riječima, HDZ bi se tijekom pregovora mogao jako protiviti imenima koja bude predlagao Most, a koja im ne budu odgovarala. Uostalom, prije je dogovoreno da svaka strana ima pravo veta sve dok se o nekom imenu ne usuglase. A zadnju riječ, kako ističu u HDZ-u, imat će i mandatar Tihomir Orešković.

Mostu bi, prema informacijama iz HDZ-a, trebala pripasti jedna trećina ministarstava, što znači da bi u varijanti sa 17 ministarstava dobili njih pet do šest. Inače, ovih su se dana u HDZ-u mogle čuti još neke zanimljivosti. Jedna od njih je da bi se Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova moglo podijeliti na dva ministarstva, s tim da bi regionalni razvoj pripao Mostu, a europski fondovi HDZ-u i za njih bi bila nadležna HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić.

- Razmišlja se o razdvajanju tog ministarstva, ali postoji mogućnost da ostane i ovako, kao do sada. No u oba ta slučaja na čelu tog ministarstva trebala bi biti Ivana Maletić. Ona je iznimno stručna za to područje, a cijeni je i mandatar Orešković - otkrio je izvor iz HDZ-a. U prilog tome govore i informacije da je mandatar Tihomir Orešković prije nekoliko dana, doznajemo, održao podulje sastanke i s Maletić, ali i s HDZ-ovim stručnjakom za financije Tomislavom Ćorićem. On je u prijašnjim HDZ-ovim planovima slovio kao mogući kandidat za ministra financija pa nije isključeno da to i postane, iako se u kuloarima za to mjesto spominje i Zdravko Marić, nekadašnji državni tajnik u Ministarstvu financija, te Dubravko Štimac iz PBZ-a.

Među onima koji se zadnjih dana spominju za neke ključne pozicije su i Damir Krstičević, za kojeg se u HDZ-u govori da bi mogao postati ministar obrane, ali i HSLS-ovac Josip Budimir. Za Budimira se još ne zna točna pozicija, ali izvori iz stranke kažu da je u kombinaciji za jednu od važnih funkcija. Navodno i njih dvojicu ovih dana očekuje sastanak s Oreškovićem. A da zadnjih dana vodi intenzivne razgovore i da se vrte imena za ključne resore potvrdio je i sam Tihomir Orešković u razgovoru za Jutarnji list.

- Upoznajem ljude, razgovaram, promišljam, vrte se neka imena, ali nemamo još ništa konkretno... Most i Domoljubna koalicija predložit će kandidate i izabrat ćemo najkvalitetnije ljude... Ja ću imati svoja očekivanja u pogledu kvalitete ljudi s kojima ću surađivati. Otvoreno ćemo raspravljati. Na kraju krajeva, bit će to moj tim i ja ću biti odgovoran za njegove rezultate - rekao je Orešković u intervjuu. Potvrdio je kako je dogovor da Most i Domoljubna koalicija predlažu kandidate, a da će on donijeti konačnu odluku.

- Ako procijenim da neki kandidat nije dovoljno kvalitetan za neko ministarstvo, neću ga prihvatiti. Mogli bismo reći da ću imati pravo veta - istaknuo je Orešković i dodao da se i sam raspituje o ljudima i njihovim kvalifikacijama.

Grmoja: Petrov se svakodnevno čuje s mandatarom

Za razliku od opsežne božićne čestitke kojom su se obratili Hrvatskoj, Božo Petrov i Most nezavisnih lista za Novu godinu bili su puno kraći. - Protekle godine napravili smo veliki posao. U ostvarenju tog cilja trebat će nam i dalje vaša potpora i pomoć. Vjerujemo da ćemo već u 2016. ostvariti dio reformskih ciljeva i napraviti prve korake u borbi protiv korupcije. Neće biti lako, no spremni smo za izazove. Želimo da nam se društvo zarazi optimizmom i odvažnosti prema promjenama na bolje. Hvala vam što sudjelujete u izgradnji Hrvatske kakvu svi želimo - sažeo je Božo Petrov novogodišnju čestitku upućenu građanima Hrvatske preko društvenih mreža.

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja istaknuo je da se pregovori oko formiranja Vlade nastavljaju u ponedjeljak, no nije precizirao koliko će Most preuzeti ministarskih resora u novoj vladi, hoće li to biti četiri ministarstva ili sedam, koliko je nedavno rekao Ivan Lovrinović, računajući po ključu jedna trećina, od postojećih 20 ministarstava a to je 6,6 ministarstva. - I tada ćemo sve precizirati. Božo Petrov svakodnevno se čuje s gospodinom Oreškovićem te očekujemo da ćemo se s njime naći idući tjedan - rekao je Nikola Grmoja.

Sigurni resori:

1. MUP

2. MORH

3. Vanjski poslovi

4. Zdravlje

5. Znanost i obrazovanje

6. Gospodarstvo

7. Financije

8. Pravosuđe

9. Poljoprivreda

10. Branitelji

11. Kultura

12. EU fondovi

13. Uprava

14. Rad

Upitni resori:

1. Turizam

2. Promet i infrastruktura (moguće spajanje s gospodarstvom)

3. Zaštita okoliša (moguće spajanje s graditeljstvom)

4. Graditeljstvo i prostorno uređenje

5. Socijalna skrb (moguće spajanje s radom i mirovinskim sustavom)

6. Poduzetništvo (moguće spajanje s gospodarstvom)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:47