SVE IDE PO PLANU >> IZ BRUXELLESA PIŠE A. PALOKAJ

Pregovore zaključujemo do ljeta: Odredili su datum, ministri EU će ga objaviti 23. svibnja!

BRUXELLES - Europska Unija već radi pod pretpostavkom da je indikativni pristupni datum (datum članstva, a ne datum zaključenja pregovora) za Hrvatsku 1. srpnja 2013., ali ne želi s takvom informacijom izaći u javnost.

To je jučer neslužbeno prenijelo nekoliko izvora iz država članica EU, potvrdivši tako ono što je Jutarnji list objavio u jučerašnjem izdanju. Dakako, isti izvori pozivaju na oprez jer službene odluke još nema niti će je uskoro biti, a rasprava o tome tek je jučer otvorena u Bruxellesu i na višoj će se ministarskoj razini nastaviti u ponedjeljak.

Nema pojedinosti

Ministri EU na sastanku Vijeća općih poslova u ponedjeljak neformalno će za večerom raspravljati o hrvatskom stupanju u članstvo. Kao priprema za taj sastanak jučer je u Bruxellesu održan sastanak stalnih predstavnika država članica s povjerenikom za proširenje Štefanom Füleom, koji ih je izvijestio o sadašnjoj situaciji u pregovorima s Hrvatskom.

Natasha Butler, Füleova glasnogovornica, samo je potvrdila da je povjerenik izvijestio o napretku Hrvatske, ali nije mogla dati nikakve druge pojedinosti o sastanku istaknuvši kako nije u praksi Europske komisije da javno iznosi stavove koji su bili dio zatvorene rasprave.

Nekoliko opcija

Rekla je da Europskoj komisiji treba još vremena za analizu cijelog materijala o napretku Hrvatske u poglavljima o pravosuđu i o tržišnom natjecanju. Potvrdila je da će EK svoj konačni stav o tome jesu li ispunjeni svi uvjeti za zatvaranje poglavlja o pravosuđu zasnivati ne samo na izvješću koje je poslala Hrvatska nego i na drugim izvorima kakav je i izvještaj same Misije EU (tzv. peer review misije) koja je nedavno boravila u Hrvatskoj i izvještaj će izraditi sljedeći tjedan.

Doznalo se da je Europska komisija zatražila od Hrvatske i neke dodatne materijale i pojašnjenja nekih mjerila, te se očekuje da će to dobiti vrlo brzo. No, nije bilo lako saznati pojedinosti.

Očekuje se da će ministri u ponedjeljak neformalno dati instrukcije Europskoj komisiji da radi na zaključenju pregovora s Hrvatskom i na indikativnom datumu članstva. Na sastanku su se čule razne opcije, no bilo je jasno da Komisija računa na 1. srpnja 2013. kao indikativni datum hrvatskog članstva.

PRETHODNI ČLANAK: Na sastanku u Bruxellesu vrlo burna rasprava o Hrvatskoj. Nekim zemljama pregovori idu prebrzo...

Hrvatska je pak poželjela ući 1. siječnja 2013. kako bi od početka te godine mogla koristiti strukturne fondove EU koji su znatno veći od sadašnjih pretpristupnih. Pojavila se i opcija prema kojoj bi te fondove mogla koristiti od 1. siječnja 2013. čak i ako u punopravno članstvo stupi šest mjeseci poslije. Iako to jučer nije bilo moguće provjeriti, iz nekih se izvora čulo da već postoji presedan i da su neke države iz prijašnjeg vala proširenja mogle koristiti fondove od 1. siječnja 2004., a u članstvo su ušle 1. svibnja te godine.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:40