SPOR IDE U BASEL

Pregovarači: 'Imamo bilateralno rješenje za Ljubljansku banku! Ali još ga ne možemo predstaviti javnosti'

 Admir Buljubašić / CROPIX

BLED - Dvojica financijskih stručnjaka koje su Hrvatska i Slovenija imenovale za rješavanje problema Ljubljanske banke zaključili su da Hrvatska ne treba povući ovlasti bankama za tužbu protiv Ljubljanske banke.

Te tužbe nisu od danas niti od jučer, jedna je zapravo iz 1995. godine. One same po sebi ne mogu biti prepreka nastavku procesa rješavanja ovog problema jer logično je da će bilo kakav dogovor postignut među državama automatski značiti i završetak tih sudskih procesa - rekao je slovenski pregovarač bivši guverner slovenske središnje banke France Arhar.

On se, zajedno s hrvatskim pregovaračem, bivšim viceguvernerom HNB-a Zdravkom Rogićem na sastanku u vili Zlatorog na Bledu, dogovorio da će predložiti svojim vladama da se vrate pregovorima u Baselu, odnosno da se pitanje štednje Ljubljanske banke rješava u sklopu sukcesije.

Najavili su da će svojim vladama predložiti da Banci za međunarodna poravnanja u Baselu upute zajedničko pismo kojim će tu banku zamoliti da se uključe u pregovore.

Također su najavili da su na svom trećem sastanku došli do kontura mogućeg bilateralnog rješenja koje će predstaviti Vladama, ali to rješenje još nisu spremni predstaviti javnosti.

Hoće li sastanak zadovoljiti slovensku stranu, nije jasno, budući da je još jučer slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec govorio da Ljubljana insistira da su ovlasti hrvatske Vlade bankama glavna prepreka za ratifikaciju hrvatskog sporazuma o pristupanju EU. štoviše, parlamentarni odbor za vanjsku politiku u državnom zboru 20. rujna je donio i službenu odluku da bez povlačenja ovlasti nema ratifikacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:42