KOMENTAR STRUČNJAKA

Predstojnik Katedre za ustavno pravo: Sud je u pravu, u šoku sam zbog sindikalista

Predstojnik Katedre za ustavno pravo objašnjava zašto su Ustavni suci ispravno odlučili da je referendum nepotreban
 Bernard Čović/CROPIX

Prof. Smerdel, što mislite o odlucu Ustavnog suda?

- Nema nikakve dvojbe da je Ustavni sud nadležan odlučivati o referendumu. Odluka je ispravna jer nakon što je Vlada povukla Prijedlog izmjena Zakona o radu, prestale su postojati pretpostavke za održavanje referenduma.

Vlada je, doduše, oko toga reagirala sporo i prekasno, mogla je prijedlog zakonskih izmjena povući još u lipnju, kad je bilo jasno da je prikupljeno dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma, ali to je sada posve drugo pitanje. Referendum se mora održati samo i isključivo o pitanju koje je postavljeno u inicijativi za prikupljanje potpisa i ni o čemu drugom. Ne razumijem ‘stručnjake’ koji tvrde da se referendum treba održati pod svaku cijenu. Poštivanje ustavnih granica referenduma važno je jer ako se dopusti poigravanje temom referenduma, sutra netko može prikupiti potpise za referendum o tome treba li ukinuti ravnopravnost spolova.

Što mislite o javnom obraćanju predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec u kojem se obračunala sa sindikatima?

- Ne bih se upuštao u komentiranje stila, ali i sam sam šokiran izjavom sindikalista koji je ustvrdio da će sindikati znati ‘ubojito odgovoriti’. Taj isti sindikalist u gostovanju u emisiji HTV-a u lipnju prošle godine, na pitanje voditelja kako glasi referendumsko pitanje, nije znao odgovoriti, i to nakon prikupljenih 700.000 potpisa. Ustav zabranjuje svako pozivanje na nasilje.

Vrlo ste pomirljivi prema Ustavnom sudu.

- Ja se zalažem da se javno kritizira i Ustavni sud i sve druge institucije. I sam sam dao popriličan doprinos kritiziranju Ustavnog suda. Ali, ako se unaprijed kaže da se neće prihvatiti odluka Ustavnog suda već će se naći ‘ubojit odgovor’, to je prijetnja. Ne vjerujem da je prijetnja u interesu bilo kome u ovoj zemlji, a ponajmanje sindikalnom članstvu. U Hrvatskoj imamo čudnu i nedopustivu praksu u kojoj HDSSB izjavljuje da ne priznaje odluku Vrhovnog suda, sindikati tvrde da neće priznati odluku Ustavnog suda, HNS kaže da ne priznaje nepravomoćnu presudu jednom njihovu članu i slično. Ljudi koji javno govore morali bi razmisliti što govore.

Ustavni sud je obavezao Vladu da u idućih godinu dana ne dolazi pred Sabor s istom zakonskom incijativom o ZOR-u. Što mislite o tome?

- To je važan iskorak u praksi Ustavnog suda jer on, ne samo da je donio odluku, već je odredio i način izvršenja donesene odluke.

Profesore Smerdel, zar o svemu tome nije trebao odlučiti Sabor umjesto što je odluku prebacio Ustavnom sudu?

- Temeljno načelo moderne ustavne vladavine je da Ustavni sud nadzire i samog zakonodavca u pogledu poštivanja ustavnih načela. Sabor je mjesto artikulacije i sučeljavanja različitih interesa, pod kontrolom je većine, što znači kabineta, što u krajnjoj liniji znači vođa koalicije, na čelu s premijerkom. Ustavni sud bi po intenciji trebao biti neovisan i voditi se samo pravnim rezoniranjem, a ne političkim interesima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:51